ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ruske podmornice plove oko Irske - kako su se provukle neprimećeno?
Foto: Printscreen/Telegram


Ruske jurišne podmornice klase Kilo su dva puta izvele misije oko Irskog mora od početka rata u Ukrajini, navodi se u izveštaju Blumberga. Prvo raspoređivanje ruske podmornice blizu Irskog mora desilo se pre oko 18 meseci, dok se drugi slučaj dogodio nedavno. Opseg kretanja podmornica premašio je ono što su britanski zvaničnici ranije videli, što je izazvalo pažnju i reakciju američkih zvaničnika.

Podmornica klase Kilo je dizel-električna napadna podmornica sposobna za ispaljivanje ruskih krstarećih raketa Kalibr, kao i torpeda i morskih mina. Njihovo pojavljivanje u blizini Irskog mora ukazuje na širenje ruskog vojnog uticaja i aktivnosti u regionu Atlantskog okeana.

Ministarstva odbrane Rusije i Irske, Ministarstvo spoljnih poslova Britanije i Bela kuća nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Ova tišina i nedostatak zvaničnih reakcija dodatno podstiču spekulacije i interesovanje javnosti za razloge i posledice prisustva ruskih podmornica u blizini Irskog mora.

Rusija je 2022. godine najavila opsežne vojne vežbe koje će uključivati sve njene flote, od Pacifika do Atlantika, što je bio najnoviji pokazatelj snage u njenom vojnom sukobu sa Zapadom. Ovo je dodatno istaklo značaj i obim ruskih vojnih aktivnosti u regionu Atlantskog okeana.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovani je tada komentarisao da prisustvo ruskih podmornica nije dobrodošlo. Ova izjava ukazuje na zabrinutost i oprez Irske povodom vojnih aktivnosti Rusije u blizini njihovih voda i teritorijalnih granica.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading