Ujedinjene nacije
Foto: Alo/EPA

Ujedinjene nacije izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog zatvaranja novinara Wall Street Journal-a, 32-godišnjeg Evana Gershkovica, od strane Rusije. Stručnjaci iz radne grupe za arbitrarno zatvaranje, koju čine nezavisni ekspreti, okupljeni od strane najvišeg tela UN za ljudska prava, izjavili su da je zatvaranje Gershkovica u suprotnosti sa međunarodnim pravom i zahtevali su njegovo "hitno" oslobađanje. Grupa je istakla da su optužbe za špijunažu protiv Gershkovica bile "izuzetno manjkave, nije bilo nikakve faktičke ili pravne osnove", te da je njegovo američko državljanstvo bilo faktor u njegovom pritvoru, što je dovelo do "diskriminacije" u njegovom slučaju.

Gershkovich je bio zatvoren pod optužbama za špijunažu, a radna grupa je zaključila da su te optužbe bile neosnovane i da je njegovo pritvaranje bilo protivno međunarodnom pravu. Njegovo američko državljanstvo je istaknuto kao faktor u njegovom pritvoru, što je dovelo do zaključka da je diskriminacija bila prisutna u slučaju Gershkovica.

Stručnjaci su jasno zahtevali njegovo "hitno" oslobađanje, naglasivši da je njegovo pritvaranje bilo protivno međunarodnom pravu zbog diskriminacije na osnovu njegovog državljanstva. Ova odluka je doneta u martu, ali je tek u utorak postala javno dostupna.

Do sada nije bilo zvanične reakcije Rusije na ovu odluku UN-ovih stručnjaka. Međutim, očekuje se da će ova odluka izazvati dodatne pritiske na Rusiju da oslobodi Gershkovica i da se pridržava međunarodnih standarda ljudskih prava.

(AP)

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading