Rusija
Foto: Alo/Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS


Stalni predstavnik Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, upozorio je Izrael da bi snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane američke proizvodnje moglo imati ozbiljne posledice po njihove odnose. On je istakao da bi to moglo dovesti do političkih posledica, naglašavajući da će oružje isporučeno Ukrajini na kraju biti uništeno, kao i drugo zapadno i američko oružje. Nebenzja je takođe istakao da je Izrael već najavio planove za povlačenje starih sistema i njihovu zamenu naprednijim sistemima protivvazdušne odbrane, ali da ti planovi još uvek nisu sprovedeni zbog zabrinutosti oko mogućeg eskaliranja tenzija sa Hezbolahom.

Prema informacijama iz "Fajnenšel tajmsa", SAD, Izrael i Ukrajina pregovaraju o isporuci do osam starih izraelskih sistema "patriot" Kijevu. Dogovor bi mogao da dovede do toga da se "patrioti" prvo pošalju u SAD pre nego što budu isporučeni Ukrajini, koja se suočava sa nedostatkom protivvazdušne odbrane. Ova vest je izazvala zabrinutost u Rusiji, koja je više puta upozoravala da strano oružje koje se šalje u Kijev neće sprečiti ostvarenje vojnih ciljeva, već će produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Izrael je već najavio planove za modernizaciju svojih sistema protivvazdušne odbrane, ali je zabrinut zbog mogućih tenzija sa Hezbolahom. Takođe, treba napomenuti da je Izrael do sada pružao samo humanitarnu pomoć Ukrajini, uzdržavajući se od slanja oružja. Odbijanje zahteva Vladimira Zelenskog za izraelske sisteme protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola predstavlja deo ove politike. S obzirom na upozorenja Rusije o posledicama isporuke oružja Ukrajini, Izrael će morati pažljivo da razmotri svoje korake kako bi izbegao pogoršanje odnosa sa Rusijom.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading