Berlin pred sudom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Krajem decembra 2023. godine, nemačka orbitalna izviđačka konstelacija je popunjena najnovijim satelitima SARah 2 i SARah 3, težine oko 1800 kg svaki, koje je lansirao nosač SpaceX Falcon 9 iz Vazduhoplovne baze Vandenberg (SAD). Međutim, novi sateliti, koji su trebali da nadgledaju Rusiju u interesu Bundesvera, još uvek ne rade, javila je nemačka nacionalna i međunarodna televizijska novinska služba Tagesschau.

U izveštaju se navodi da ovi sateliti možda uopšte neće biti upotrebljivi zbog postojećih tehničkih nedostataka. Portparol nemačkog Ministarstva odbrane potvrdio je da postoji veliko kašnjenje u puštanju u rad. Proizvođač ovih uređaja je svemirska i tehnološka grupa OHB iz Bremena (osnivač i glavni vlasnik porodica Fuchs), koja radi na rešavanju problema. Međutim, stručnjaci još uvek nisu uspeli da postignu nikakav uspeh.

Očekuje se da će sateliti početi da šalju slike nazad na Zemlju od kraja juna. Verovatno je glavni razlog nemogućnosti pokretanja njihovog rada to što je nemoguće otvoriti antene. Kompanija je 2013. godine dobila generalni ugovor za razvoj i isporuku naslednika satelitskog izviđačkog sistema SAR-Lupe. Istovremeno, program SARAh je njegov nastavak. Falcon 9 je 18. juna 2022. lansirao satelit SARAh 1 težak oko 4000 kg iz Vandenberga. Novi sateliti su trebali da nadgledaju Rusiju.

Webtribune

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading