Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Printscreen


Američki vojni analitičar i istoričar Vilijam Šrajver izneo je zanimljive tvrdnje o mogućnosti da avioni F-16 proizvedeni u SAD budu korišćeni u istočnoj Ukrajini. Prema njegovim rečima, SAD se grčevito pripremaju da postave vazdušne baze u Rumuniji, što bi moglo biti korisno za vazdušne operacije F-16 protiv Rusije. On ističe da bi ova priprema mogla da uključuje i obuku "ugovornih pilota povezanih sa NATO-om" kako bi se osigurala efikasna upotreba aviona.

- Tvrdim da priprema ove baze indirektno dokazuje da oni imaju nekoliko davno uspostavljenih eskadrila "ugovornih pilota povezanih sa NATO-om" koji su verovatno proveli nekoliko meseci usavršavajući svoje veštine i veštine timskog rada. Ako je pravi plan bio da se desetak nedovoljno obučenih ukrajinskih kamikaza stavi iza komandi starih F-16 iz 1980-ih i pošalje ih u jednosmernu misiju za takvu operaciju logistički centar ne bi bio baš potreban - ističe on.


Šrajver analizira mogućnost formiranja najveće NATO baze u Evropi, koja bi mogla da primi nekoliko eskadrila NATO "dobrovoljaca" pilota koji koriste modernije modele F-16. On ističe da Pentagon možda planira da pošalje pet punih eskadrila i opremi ih najnovijim modelima F-16 „Viper". Ova inicijativa bi imala za cilj jačanje prisustva NATO snaga u regionu, ali bi mogla da izazove i negativne reakcije Rusije.

- Bilo ko (uključujući i one koji krive Rusiju i uvek proriču katastrofe) ko makar na minut veruje da Rusija neće učiniti ništa da uništi NATO bazu u Rumuniji pod ovim okolnostima je budala. Naravno, Rusija će delovati. Ona će pogoditi bazu, a udarac će biti jači od svega što je letelo na ukrajinske ciljeve tokom ovog sukoba - upozorava američki ekspert .

Upozorenje na potencijalnu reakciju Rusije

Američki ekspert upozorava da bi eventualna vazdušna kampanja protiv Rusije mogla dovesti do tehnološkog fijaska i katastrofalnih posledica. On ističe da je verovatnoća katastrofalne pogrešne procene izuzetno velika i da bi takav scenario mogao dovesti do prinudnog prekida operacija Sjedinjenih Država. Šrajver naglašava da bi svet mogao biti suočen sa jednim od najnapetijih trenutaka u skorijoj istoriji, te da je neophodno razmotriti sve moguće posledice preduzimanja ovakvih akcija.

- Ako "imperijalni majstori rata" (Masters of Var - pesma Boba Dilana ) zaista preduzmu takvu vazdušnu kampanju protiv Rusije, onda će se, prvo, cela operacija gotovo sigurno pretvoriti u tehnološki fijasko zaista epskih razmera, a drugo, rezultati bitke će biti šokantno jasni - katastrofalni do te mere da će, najverovatnije, u roku od nekoliko dana Sjedinjene Države biti prinuđene da prekinu operacije. Vašington će pokušati da javnost ubedi kako je misija „postigla svoje ciljeve" - ističe Šriver i dodaje.

- Svako ko ima bilo kakav uticaj u strukturama moći širom sveta znaće kakav je rezultat i razumeće tačno šta to znači - jasan je on.

(svpressa.ru)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading