zelenski i orban
Foto: EPA/EPA-EFE/PETER KLAUNZER


Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj ne očekuje mnogo od posete mađarskog premijera Viktora Orbana Kijevu. Peskov je istakao da Mađarska, koja je nedavno preuzela predsedavanje EU, ima odgovornost da vrši svoje funkcije. On je takođe naglasio da Orbanova administracija nije kontaktirala administraciju predsednika Rusije pre odlaska u Kijev.

- Nije na nama da to komentarišemo. Jasno je da Mađarska, koja je počela da predsedava EU, naravno, mora da vrši svoje funkcije - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje šta Kremlj očekuje od posete mađarskog premijera Ukrajini.


Orbanova sposobnost da brani interese svoje zemlje

Peskov je istakao da mađarski premijer Viktor Orban veoma čvrsto brani interese svoje zemlje i da je poznat po tome. Ipak, on je naglasio da u ovom slučaju, preovlađuju odgovornosti u kontekstu briselskih interesa, a ne nacionalnih interesa Mađarske.

- U ovom slučaju, mislim da će ovde preovladavati odgovornosti u kontekstu briselskih interesa, a ne u kontekstu nacionalnih interesa Mađarske. S tim u vezi, Orban je, naravno, poznat kao političar koji ume veoma čvrsto da brani interese svoje zemlje - rekao je Peskov.

Orban je u utorak doputovao u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Teme razgovora obuhvataju uspostavljanje mira i aktuelna pitanja bilateralne saradnje. Treba napomenuti da Mađarska preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije od 1. jula narednih pola godine.

Ovaj susret izaziva pažnju i postavlja pitanje kako će se odvijati odnosi između Mađarske, Rusije i Ukrajine, imajući u vidu Orbanovu reputaciju kao političara koji čvrsto brani nacionalne interese svoje zemlje. S obzirom na aktuelne geopolitičke tenzije, ova poseta može imati značajan uticaj na odnose između tri zemlje i na situaciju u regionu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading