OTKRIVAMO: Sve o Trampovoj radikalnoj novoj strategiji NATO-a!
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER


U toku trajanja diskusija o budućnosti NATO-a, potencijalni drugi mandat Donalda Trampa kao predsednika postavlja pitanja o pravcu saveza. Dok je Tramp prethodno pretio povlačenjem Sjedinjenih Država iz NATO-a, nedavni intervju sa bivšim nacionalnim bezbednosnim zvaničnicima i stručnjacima za odbranu ukazuju na drugačiju strategiju. Prema Politicou, Trampov plan ne uključuje odmah povlačenje Sjedinjenih Država iz NATO-a, već pritisak na evropske zemlje da preuzmu veću ulogu u vojnoj bezbednosti kontinenta.

Radikalni pomak u orijentaciji NATO-a

Jedan ključni aspekt Trampovog plana je "radikalna reorijentacija" NATO-a, kako je opisao stručnjak za odbranu Dan Koldvel. To bi uključivalo značajan porast vojne potrošnje evropskih zemalja, kao i prenos nekih vojnih sposobnosti sa Sjedinjenih Država na Evropu. Iako Tramp još nije imenovao novi tim za nacionalnu bezbednost niti otvoreno prihvatio novi program NATO-a, diskusije u njegovom krugu ukazuju na snažan pritisak ka preoblikovanju sigurnosne arhitekture saveza.

Još jedna značajna karakteristika Trampovog plana je predlog za dvostruki sistem NATO-a, koji bi uskratio garancije odbrane zemljama članicama koje nisu ispunile cilj od dva posto BDP-a za vojnu potrošnju. Ovaj pristup izaziva tradicionalni sigurnosni okvir saveza i naglašava potrebu za većim finansijskim doprinosima svih članica.

Iako bi došlo do potencijalnih promena, Sjedinjene Države bi zadržale svoj nuklearni kišobran nad Evropom i nastavile raspoređivanje svojih vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga na ključnim evropskim lokacijama. Međutim, došlo bi do pomeranja raspodele kopnenih snaga, oklopa, logistike i artiljerije sa američkih na evropske ruke.

Uticaj na evropsku bezbednost

Predložene promene su izazvale zabrinutost među evropskim vladama, jer bi zahtevale značajne prilagođavanja i povećanje vojnih troškova. Pored toga, potencijal za promenu sigurnosnog pejzaža postavlja pitanja o budućnosti NATO-a i šire posledice za bezbednost Evrope.

Trampov plan takođe uključuje razmatranja o trenutnom konfliktu u Ukrajini, sa diskusijama o potencijalnim sporazumima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi sa proširenjem NATO-a i teritorijalnim zahtevima. Ovaj aspekt plana uvodi novi sloj kompleksnosti u već nestabilnu situaciju u istočnoj Evropi.

Budućnost NATO-a

Dok se diskusije o Trampovom planu za NATO nastavljaju, budućnost saveza ostaje neizvesna. Potencijal za drugi predsednički mandat Donalda Trampa nedvojbeno bi doneo značajne promene u strukturi i operacijama NATO-a, sa dalekosežnim implikacijama za sigurnosni pejzaž u Evropi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading