Požar šoping centra u Varšavi za koji se sumnja da iza njega stoji Moskva
Foto: Printscreen/Printscreen


U poslednjih nekoliko meseci, Evropu muče serije misterioznih požara i navodno nasumičnih sabotaža, sve povezane sa jednim zajedničkim faktorom - Rusijom. Eskalirajuće pretnje Rusije NATO-u, posebno kao odgovor na korišćenje zapadnog naoružanja od strane Ukrajine, izazvale su zabrinutost kod američkih zvaničnika za odbranu. Bezbednosna situacija u Evropi postaje sve mračnija, pri čemu CNN procenjuje strategiju Moskve kao hibridni rat protiv NATO-a.

Incidenti, uključujući požare i sajber ratovanje, naveli su bezbednosne stručnjake da ove akcije označe kao ruski hibridni rat protiv Zapada. Ova nekonvencionalna strategija ratovanja ima za cilj podrivanje zapadnih institucija, širenje dezinformacija i izvođenje sabotaža protiv ključne infrastrukture, kako je istakao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Analitičari su primetili uzorak napada povezanih sa Rusijom, što odražava intenziviranje ovih operacija u poslednjih nekoliko meseci. Korišćenjem sabotaža i sajber operacija, Rusija teži da iskoristi slabosti zapadnih sistema sajber bezbednosti, otvarajući put za potencijalne buduće napade.

Zloglasna ruska vojna obaveštajna agencija, GRU, povezana je sa različitim incidentima širom Evrope, uključujući trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj i eksploziju skladišta municije u Češkoj Republici. Uprkos ovim optužbama, Rusija je konstantno nijekala učešće u ovim događajima.

Napadi su praćeni kampanjama dezinformacija koje imaju za cilj skretanje krivice sa Rusije i podrivanje kredibiliteta zapadnih vlada. Ove kampanje teže da zasade sumnju i podelu među zapadnim državama, posebno u vezi njihove podrške Ukrajini.

Dok senka Rusije lebdi nad Evropom, američki zvaničnici za odbranu su podigli nivo bezbednosnog stepena opažanja na vojnim bazama širom kontinenta. Iako ne postoje konkretne obaveštajne informacije o potencijalnim ruskim napadima na američke baze, povećana budnost ima za cilj da osigura spremnost američkih snaga u Evropi.

Nedavno eskaliranje tenzija i intenzivirana kampanja sabotaže od strane Rusije izazvali su zabrinutost u vezi mogućnosti daljih napada. Dok se Evropa priprema za mogućnost nastavka hibridnog rata od strane Rusije, region ostaje na oprezu, strepeći od onoga što budućnost može doneti u ovom mračnom sukobu.

Jutarnji

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading