Putin i Erdogan
Foto: Alo/Tanjug



Predsednik Rusije, Vladimir Putin, planira da održi niz važnih bilateralnih sastanaka tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani. Pomoćnik predsednika za međunarodne poslove, Jurij Ušakov, najavio je da će se ovi susreti održati na marginama samita, a među zemljama sa kojima će Putin razgovarati su Kina, Turska, Mongolija, Azerbejdžan i Pakistan.


Prvog dana samita, predsednik Putin će imati sastanke sa predsednicima Mongolije, Azerbejdžana i premijerom Pakistana. Nakon toga, uslediće razgovori sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, i kineskim predsednikom Si Đinpingom. Pre neformalne večere za učesnike samita, Putin će se sastati sa domaćinom samita, predsednikom Kazahstana, Kasimom-Žomartom Tokajevim.


Pomoćnik predsednika Ušakov naglasio je da će sastanak sa Erdoganom obuhvatiti "važna i osetljiva pitanja". Takođe, očekuje se da će se razgovarati o Putinovoj planiranoj poseti Turskoj, što ukazuje na značajnost odnosa između Rusije i Turske.

Planirani susreti i dokumenta samita

Ušakov je takođe istakao da nije planiran susret Putina sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Učesnici samita nameravaju da potpišu paket od 24 zajednička dokumenta i da usvoje završnu deklaraciju i izjavu o privrženosti principima dobrosusedstva i jedinstva.

Putinovi bilateralni sastanci na samitu Šangajske organizacije za saradnju predstavljaju važan korak u diplomatskim odnosima Rusije sa zemljama regiona, a očekuje se da će rezultirati konkretnim dogovorima i sporazumima koji će uticati na regionalnu i globalnu politiku.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading