Vladimir Putin
Foto: AP/Foto:AP

Donald Tramp, u okviru svog plana za okončanje rata u Ukrajini, pregovara sa Vladimirom Putinom o tome koliki deo okupirane ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži, piše Politiko, pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu bezbednost povezana sa Trampom.

Politiko ne navodi detalje o formatu u kojem se ti pregovori vode i u kojoj su fazi, kao ni o kojim teritorijama se razgovara. Istovremeno, prema izvorima publikacije, Tramp razmatra mogućnost sklapanja sporazuma sa Putinom, prema kojem bi zemlje, posebno Ukrajina i Gruzija, mogle da uđu u NATO.

Publikacija naziva rešavanje sukoba u Ukrajini delom Trampovog šireg plana u vezi sa NATO. Sagovornici publikacije tvrde da je malo verovatno da će se SAD pod Trampom u potpunosti povući iz NATO, međutim, planovi mogućeg budućeg predsednika podrazumevaju prelazak na "dvostepeni sistem" Alijanse.

To znači da zemlje koje ne ispune cilj potrošnje od 2% BDP-a neće imati koristi od izdašnih izdataka za odbranu i bezbednosnih garancija SAD, kažu izvori Politika.

Izdanje napominje da se to može smatrati kršenjem člana 5 Severnoatlantskog ugovora, koji garantuje kolektivnu odbranu u slučaju napada na jednu od članica Alijanse.

Istovremeno, SAD planiraju da zadrže "nuklearni kišobran" nad Evropom, ostavljajući svoje vazduhoplovstvo i baze u Nemačkoj, Engleskoj i Turskoj. Međutim, najveći deo pešadije, logistike i artiljerije će na kraju pasti u evropske ruke.

Sve u svemu, Trampov novi pristup NATO će predstavljati revoluciju koju Evropa nije u stanju da izvede u doglednoj budućnosti, piše Politiko.

- Želimo da NATO bude aktivan, ali želimo da Evropljani vode. Ovo je bila originalna ideja. To je bila ideja Dvajta Ajzenhauera - rekao je za Politiko Elbridž Kolbi, koji je vodio razvoj strategije nacionalne odbrane pod Trampom i koji se bori za visoku funkciju ako bude ponovo izabran.

Šef kabineta predsednika Ukrajine, Andrij Jermak, je, komentarišući Trampove planove tokom posete Vašingtonu, rekao da Ukrajina nije spremna na kompromis sa Rusijom i odustajanje od bilo koje teritorije za okončanje rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading