UŽASAN VONJ SE ŠIRI ZAGREBOM, ŠTIPA ZA OČI! Hrvati se guše u smradu, više ne mogu da ćute: ''Kad opale vrućine, ne može se živeti''
EPA

Biootpad se dovozi u pogon fabrike 3KF na Čulinečkoj cesti u Zagrebu, a tamo se pretovaruje pa odlazi na dalju obradu izvan grada. Iz fabrike napominju kako čine sve da proces ubrzaju i učine maksimalno sterilnim te da smrad što više neutralizuju.

Vonj je sličan stajskom đubrivu, oštar, grize oči, a ponekad je tako jak da stvara i mučninu. A ima dana, žale se stanovnici kuća u susedstvu i radnici nekoliko obližnjih fabrika, kad se od smrada ne može hodati bez medicinskih maski, prenosi Republika.

Izvor je, ističu, biootpad koji u pogon fabrike svakodnevno dovoze kamioni Čistoće, što je rezultat sporazuma sklopljenog s Gradom Zagrebom.

Nakon prošlogodišnjeg odrona na Jakuševcu i zatvaranja tamošnje deponije, Grad je hitno potražio privatne fabrike koje će zbrinjavati zagrebački biootpad, a u brzom postupku javne nabave krajem godine pobedili su 3KF i Saubermacher-EKP.

U junu je pak sklopljen novi dvogodišnji sporazum za isti posao, a ovog je puta za nešto manje od 21 milion evrav bez PDV-av dobila zajednica ponuđača: CIOS-ova Eko-Flora i Saubermacher-EKP.

No, kako je Saubermacher u međuvremenu preuzeo većinski udeo u 3KF, biootpad se i dalje odvozi na Čulinečku. A to im, negoduju ljudi koji žive ili rade oko tamošnjeg pogona, stvara probleme.

– Oseti se svaki dan, jedino kad padne kiša nešto se lakše diše. Kad je bila zima, nije se osetilo, no sad kad su opalile vrućine, ne može se živeti – govori radnik u obližnjem skladištu.

Direktor fabrike 3KF i član uprave Saubermacher EKP-a, Mislav Galić, kaže pak kako je svestan da rukovanje biootpadom može u specifičnim okolnostima širiti neugodne mirise, ali ističe kako ulažu dodatne napore ne bi li situaciju u potpunosti anulirali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading