svi penzioneri dobiće po 20.000 dinara
Foto: Shutterstock/Foto: Stock Photo


Penzioneri u Hrvatskoj koji primaju penzije iz drugog penzijskog fonda od HRMOD-a suočili su se sa neočekivanim problemom u junu mesecu. Naime, na njihove račune su deponovane duple i trostruke penzije za jun iz drugog penzijskog stuba, koje isplaćuje Hrvatsko penziono društvo. Ova situacija je izazvala zabrinutost među penzionerima, jer nedeljama nisu bili obavešteni o grešci, te nisu znali kako će biti rešena, kao ni da li će im biti skidani novac sa računa ili će biti zadržane naredne isplate.

HRMOD je istakao da je do greške došlo u Hrvatskoj poštanskoj banci usled tehničkih podešavanja sistema. Sa druge strane, HPB je izjavio da je proces refundacije u toku, iako je prošlo mesec dana od nastanka greške. Banka je odmah ispravila tehničku grešku i preuzela obavezu obaveštavanja korisnika o povraćaju pogrešno prenetih sredstava na njihove račune.

Savetnica za odnose s javnošću Aleksandra Štingl iz HRMOD-a je naglasila da je za grešku odgovorna banka, dok su iz HPB-a istakli da je u junu zbog tehničke greške prilikom izdavanja naloga za isplatu penzija, vršene ponovljene isplate na račune korisnika. Međutim, nisu otkrili tačan broj korisnika koji su bili pogođeni ovom greškom, niti detalje o procesu refundiranja.

Podaci Zavoda za penzijsko osiguranje pokazuju da je Hrvatska u maju imala oko 17.500 korisnika osnovnih penzija. Reč je o penzionerima koji pored osnovne penzije, koja u proseku iznosi 721 evro, primaju i penziju iz drugog penzijskog stuba. Od toga, oko 900 penzija iz drugog stuba izabrali su građani koji su ove godine otišli u penziju, pri čemu njihova osnovna penzija iznosi 635 evra.

(Mirovina.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading