šolc i makron
Foto: EPA/Foto: EPA/Alo ilustracija


Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da svakodnevno šalje SMS poruke francuskom predsedniku Emanuelu Makronu kako bi mu pružio podršku nakon poraza njegove predsedničke koalicije "Zajedno za Republiku" u prvom krugu parlamentarnih izbora. Ova neobična gesta podrške između dva lidera pokazuje bliskost njihovih političkih stavova i želju da se suprotstave desničarskim populističkim pokretima u Evropi.

Šolc je istakao da redovno razmenjuje poruke sa Makronom od trenutka kada je koalicija francuskog predsednika završila na trećem mestu u prvom krugu izbora. On je izrazio nadu da će francuski narod uspeti da spreči formiranje vlade koju će predvoditi desničarski populisti, naglašavajući svoju ljubav i poštovanje prema francuskom narodu i zemlji.

Ovaj gest neobične političke podrške između dva lidera zemalja članica Evropske unije ističe važnost njihove saradnje u suočavanju sa izazovima populizma i ekstremizma. Obično nemački kancelari izbegavaju da komentarišu izbore u drugim zemljama, ali Šolc je odlučio da javno pruži podršku Makronu u ovom teškom trenutku.

Prema zvaničnim podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, partija Nacionalno okupljanje zajedno sa svojim saveznicima iz Republikanske partije osvojila je 33,15 odsto glasova, što će joj dati 270 glasova od 577 mesta u parlamentu. Levičarska koalicija Novi narodni front dobila je 27,99 odsto, dok je treća koalicija predsednika Emanuela Makrona sa 20,04 odsto. Drugi krug izbora biće održan 7. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading