RUSIJA OPTUŽILA OEBS ZA DISKRIMINACIJU I RUSOFOBIJU: Parlamentarna skupština u krizi
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL


Rusija je donela odluku da privremeno prekine svoje učešće u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), optužujući je za "rusofobiju" i "diskriminaciju". Ovakva odluka usvojena je u oba doma ruske skupštine, a Rusija je izrazila nezadovoljstvo pristrasnim i diskriminatornim pristupom, dvostrukim standardima i krajnjom rusofobijom koju primećuje u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Kritike na račun OEBS-a

Rusija je istakla da je više poziva ruskih parlamentaraca za ravnopravan međuparlamentarni dijalog i stvaranje evropske bezbednosne arhitekture naišlo na nedovoljno razumevanje i adekvatnu reakciju čelnika OEBS-a. Ova situacija dovela je do opravdanog i legitimnog privremenog prekida učešća ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, kao i obustave plaćanja ruskog doprinosa budžetu ove organizacije, kako je navedeno u saopštenju objavljenom na Telegramu. Sličnu deklaraciju usvojio je i donji dom ruskog parlamenta.

OEBS je organizacija osnovana 1975. godine kao platforma za dijalog između zapadnog i sovjetskog bloka. Danas, OEBS čini 57 zemalja, a od početka rata u Ukrajini 2022. godine, organizacija se suočava sa najtežom krizom u svojoj istoriji. U međunarodnoj zajednici postoji različito mišljenje o mogućim koracima koje bi OEBS trebalo da preduzme kako bi se nosila sa aktuelnim izazovima.

U ovom kontekstu, Ukrajina je bezuspešno pozvala na isključenje Rusije iz OEBS-a, slično stavu Saveta Evrope koji je isključio Rusiju iz svojih redova u martu 2022. godine. Ove inicijative ukazuju na duboke podele i razlike u stavovima među zemljama članicama OEBS-a, što dodatno komplikuje trenutnu situaciju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading