bajden
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin


U nedavnom izveštaju Njujork tajmsa otkriveno je da predsednik Džo Bajden oseća pritisak nakon lošeg nastupa na debati prošle nedelje. Blizak saradnik predsednika je citiran rekavši: "On zna da ako se još dva takva događaja dese, stvari će se promeniti." Ova izjava naglašava značaj predstojećih dana za političku budućnost Bajdena.

U članku se dalje pominje da postoje zabrinutosti unutar Demokratske stranke u vezi sa Bajdenovom sposobnošću da nastavi kao predsednički kandidat. Urednički odbor Njujork tajmsa čak je pozvao Bajdena da se povuče iz trke, pozivajući se na njegov loš nastup na debati. Ova javna kritika dovela je do toga da su neki demokratski kolege počeli da se pitaju da li bi bilo izvodljivo zameniti Bajdena drugim kandidatom pre izbora 5. novembra.

Nakon objavljivanja članka, portparol Bele kuće Endru Bejts se oglasio na društvenim mrežama oštro negirajući tvrdnje, nazivajući ih "apsolutnom fikcijom". Ova javna opovrgavanja ukazuju na osetljivost situacije i napore administracije da se suprotstavi bilo kakvom negativnom prikazivanju predsednikove kandidature.

Pritisak oko Bajdenove kandidature proizilazi iz njegovih verbalnih propusta i povremenih nejasnih odgovora, što je izazvalo sumnje među biračima u njegovu sposobnost da obavlja još jedan četvorogodišnji mandat. Zabrinutosti oko Bajdenovog nastupa navele su neke demokrate da razmotre alternativne kandidate koji bi mogli da predstave jasan, ubedljiv i snažan izazov eventualnom drugom mandatu za Trampa.

Iako je fokus nakon debate uglavnom bio na Bajdenu, treba napomenuti da je i predsednik Donald Tramp, sa 78 godina, bio suočen sa pitanjima o svojoj sopstvenoj prikladnosti tokom događaja. Njegovo izbegavanje pitanja i širenje lažnih tvrdnji takođe su doveli njegovu kandidaturu pod lupu. Ipak, pažnja se uglavnom usmerila na Bajdena, posebno unutar Demokratske stranke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dina

03.07.2024 18:55

Pametno što je tako odlučio. Nikad Srbiju nije voleo, ništa za nas nije hteo uraditi.