raketa oniks
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen


U poslednje vreme, sve veća zabrinutost se javlja u vezi sa potencijalnim napadima ruskih protivbrodskih projektila na zapadne ratne brodove, naročito one koji pripadaju američkoj koaliciji zaduženoj za zaštitu komercijalnog saobraćaja u Crvenom moru.

Pretnja uključuje moćnu rusku krstareću raketu P-800 Oniks, koja je poznata po svojoj velikoj brzini i naprednim sistemima za navođenje. Prema izveštajima, ruski predsednik Vladimir Putin bi mogao da pojača "zapadnu stratešku dilemu" u regionu opremanjem jemenskih Huta naprednim krstarećim projektilima, ali Moskva još uvek nije zvanično potvrdila ove spekulacije.


Ruska krstareća raketa P-800 Oniks

P-800 Oniks, poznat i pod nazivom NATO SS-N-26 Strobile, predstavlja supersoničnu protivbrodsku krstareću raketu koju je razvila Rusija. Ova raketa je dizajnirana za gađanje različitih pomorskih ciljeva, uključujući nosače aviona, razarače i druga površinska plovila. Ono što je čini posebno moćnim oružjem u modernom pomorskom ratovanju jeste njena velika brzina i sposobnost da nosi značajan teret na velike udaljenosti. P-800 Oniks ima dužinu od približno 8,9 metara, prečnik od oko 0,7 metara i lansirnu težinu od oko 3.000 kilograma, uključujući bojevu glavu. Njen pogonski sistem, koji uključuje raketni pojačivač na čvrsto gorivo i ramjet motor na tečno gorivo, omogućava raketi da postigne nadzvučne brzine, dostižući čak 2,5 maha.

(bulgarianmilitary)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading