Tornado na Halkidikiju
Foto: Printscreen/Printscreen


Grčka se suočava sa najavom snažnog nevremena koje će pogoditi mnoge oblasti zemlje. Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, Vasilis Kikilias, izdao je upozorenje povodom očekivanih jakih oluja i intenzivne grmljavine. Prema saopštenju ministra, posebna pažnja je potrebna zbog oluje, naročito u vezi sa munjama na kopnu i moru.

Najveći problemi se očekuju u jutarnjim časovima na Halkidikiju i susednim oblastima (odnosno južnim oblastima okruga Solun, Ser, Kavala i Sporadi), dok će se od podneva do kasno uveče pojave proširiti na Ftiotidu, Fokidu, Vojotiju, Atiku, Korintiju i Argolidu., dok će se tokom dana oluje proširiti na druge delove zemlje. Posebnu pažnju ministarstvo skreće na opasnost od naglih oluja na moru i intenzivne kiše koja može dovesti do porasta nivoa reka i potoka. Ovo upozorenje dolazi nakon nedavnih velikih požara, naglašavajući ozbiljnost klimatske krize sa kojom se Grčka trenutno suočava.

U skladu sa najavom nevremena, Koordinacioni odbor Civilne Zaštite će se uskoro sastati kako bi osigurao maksimalnu pripravnost vatrogasne službe, obalske straže, oružanih snaga i lokalne samouprave. Građani se podstiču da posete sajt Civilne Zaštite kako bi se informisali o merama zaštite od munja i drugih opasnosti koje donosi nevreme.

Građani koji pretrpe štetu od nevremena mogu se obratiti Komisiji za procenu rizika kako bi podneli zahtev za naknadu. Važno je da se ova procedura sprovede u skladu sa propisima kako bi oštećeni dobili adekvatnu pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading