TALIBANI SNIMALI GRUPNO SILOVANJE ŽENE:: "Sad smo mi na redu‘", Gardijan dobio snimke!
EPA


Uznemirujuća priča o tome kako je avganistanska aktivistkinja za ljudska prava bila izložena grupnom silovanju i mučenju u zatvoru talibana ekskluzivno je objavljena u Guardianu. Novinari ovog lista su gledali uznemirujući snimak zlostavljanja. Prema rečima žrtve, video joj je poslat uz pretnje da će biti objavljen i poslat porodici i na društvenim mrežama ukoliko nastavi da se buni protiv režima talibana. Prema izveštaju Guardiana, ovo je prvi direktni dokaz seksualnog nasilja nad ženama i devojkama koje su držane kao zarobljenice u Avganistanu.

Na snimku se vidi uznemirujući trenutak kada je mladoj ženi naređeno da se svuče, nakon čega su je seksualno napastvovala dvojica naoružanih muškaraca. Uprkos njenim pokušajima da sakrije lice, ona je bila silom odbijena kada nije poslušala njihove naredbe. Šokantno je to što joj je u jednom trenutku rečeno: "Amerikanci su te izneverili svih ovih godina, sada je naš red", kako prenosi britanski list.

Aktivistkinja je otkrila da je uhapšena zbog učešća u javnom protestu protiv talibana i uspela je da pobegne iz Avganistana nakon što je pretrpela ovu torturu. Portparol talibana, Zabihullah Mujahid, odbacio je optužbe za seksualno zlostavljanje žena u njihovim zatvorima. Prošle nedelje, Guardian je već objavio svedočanstva žena koje su hrabro otkrile da su seksualno i fizički zlostavljane nakon hapšenja zbog kršenja zakona o pokrivanju u Avganistanu. U jednom tragičnom slučaju, telo jedne žene pronađeno je u kanalu nekoliko nedelja nakon hapšenja, a izvori bliski njenoj porodici tvrde da je pre smrti bila seksualno napadnuta.

Posebni izvestilac UN za ljudska prava u Avganistanu, Richard Bennett, nedavno je adresirao ova zlostavljanja. Guardian i Rukhshana Media su intervjuisali druge protestante, a Zarifa Yaqubi, koja je uhapšena u novembru 2022. i provela 41 dan u pritvoru, opisala je kako su je davali električni udari i tukli kablovima kako bi je sprečili da se pojavi na kameri. Drugi protestant je svedočio o pretrpljenim električnim udarima i provedenom mesecu u izolaciji, gde joj je pokazan dokument koji nalaže njeno kamenovanje do smrti.

Od kako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, nametnuli su "rodnu apartheid" koja pogađa 14 miliona žena i devojaka, gotovo ih isključujući iz svih aspekata javnog života. Zabranjeno im je pohađanje srednje škole, traženje plaćenog posla, šetnja u javnim parkovima, posete salonima lepote ili teretanama, sve pod strogim kodeksom oblačenja. Pored toga, talibani su najavili ponovno uvođenje javnog bičevanja i kamenovanja žena zbog preljube.

(Gardijan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading