Blokiran auto put
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Izraelska vojska (IDF) izvršila je višestruke vazdušne napade širom palestinske enklave.

U udaru na Kan Junis, pogođena je stambena zgrada. Stradalo je sedam civila, više od 30 ih je povređeno.

Nakon izraelskog poziva na evakuaciju palestinskih civila iz Kan Junisa, oglasila se Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama, te iznela procenu da će 250.000 ljudi biti primorano da pobegne iz to grada.

BLOG UŽIVO: 

Rojters: Šef Mosada ide u Katar na pregovore o prekidu vatre

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea otputovaće u Katar da bi nastavio pregovore o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Gaze, javlja Rojters.

Barnea će se u Dohi sastati sa katarskim premijerom, rekao je dobro upućeni izvor britanskoj agenciji.

Galant: Bliži smo sporazumu o oslobođanju talaca

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je porodicama talaca, koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra, da je Izrael bliži  sklapanju sporazuma o njihovom oslobađanju iz zatočeništva.

"Pre mesec dana bio sam pesimističan u pogledu naših šansi da u skorije vreme postignemo dogovor. Danas smo, i to govorim oprezno, najbliži dosad", rekao je Galan.

Izraelski mediji prenose da će izraelsku delegaciju na pregovorima sa Hamasom za osolobađanje talaca, predvoditi šef obaveštajne agencije Mosad.

(Times of Israel)

Hamas: Ne verujemo ni Netanjahuu, niti Bajdenu

Portparol Hamasa, nakon razgovora izraelskog premijera sa predsednikom SAD, izjavio je da ta palestinska grupa ne veruje ni Benjaminu Netanjahuu, niti američkoj administraciji. 

"Verujemo otporu, našem narodu i frontovima podrške", rekao je portparol Hamasa. 

(Times of Israel)

Izraelski pregovarač: Postoji realna šansa da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Postoji "realna šansa" da se postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koje drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, rekao je izvor iz izraelskog pregovaračkog tima za Tajms of Izrael nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odlučio da pošalje delegaciju na narednu rundu pregovora.

"Predlog koji je izneo Hamas uključuje veoma značajan napredak", naveo je izvor, nakon što je palestinska teroristička grupa poslala Izraelu preko posrednika revidirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Drugi izraelski zvaničnik potvrdio je da će izraelsku delegaciju na pregovorima predvoditi šef Mosada Dejvid Barnea.

Netanjahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanjahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji predlog Izraela.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas porodicama talaca koje drži Hamas da je Izrael "bliži nego ikada" sklapanju sporazuma o njihovom oslobađanju, javio je Kanal 12.
 

Netanijahu rekao Bajdenu da će Izrael nastaviti pregovore o oslobađanju talaca


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas tokom telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanijahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svetu. 

Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Jevreje u svetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13.

U međuvremenu, Netanijahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanijahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji predlog Izraela, prenosi Tanjug.
 

Izrael uzvraća Hezbolahu

Nakon što je Hezbolah ispalio više od 200 raketa na Izrael, izraelska vojska saopštila je da nastavlja da gađa ciljeve grupe na jugu Libana.

IDF navodi da su borbeni avioni pogodili zgrade koje koristi Hezbolah u Kanatri, Rab el Talatinu, Deir Serjanu i Talusehu.

Izrael upozorava građane na severu zemlje na napad iz pravca južnog Libana

Nakon što je izraelska vojska (IDF) izvestila da je tokom noći pogodila više ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, lokalne vlasti na severu Izraela aktivirale su sirene za vazdušnu opasnost, upozoravajući na raketnu paljbu iz pravca južnog Libana.

 

IDF nastavlja sa granatiranjem južnog Libana

Izraelska vojska tvrdi da je tokom prethodne noći pogodila više lokacija Hezbolaha u južnom Libanu.

 

Protesti u Tel Avivu, građani blokirali auto-put

Nekoliko stotina Izraelaca blokiralo je dva glavna auto-puta u Tel Avivu, tražeći od vlasti da raspišu vanredne izbore.

 

IDF: Pogodili smo više od 50 položaja Hamasa, ubili na desetine terorista

Izraelska vojska tvrdi da je u poslednja 24 sata pogodila više od 50 položaja Hamasa širom Pojasa Gaze i likvidirala na desetine boraca ove organizacije. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading