Nil Foden
Foto: Printscreen/Printscreen

Nil Foden (66) jedan od najmoćnijih i najpoznatijih direktora u Severnom Velsu, uhapšen je u septembru 2023. dok je radio u školi. On je osuđen nakon suđenja u maju za 19 krivičnih dela zlostavljanja četiri devojčice u periodu od 2019. do 2023. godine.

Još 2019. godine nastavnici su izrazili zabrinutost zbog njegovog ponašanja prema jednoj od žrtava, ali obrazovne institucije nisu istraživale njihove navode. Jedan roditelj smatra da je takva odluka "neoprostiva", rekavši da je potpuna istraga mogla da zaustavi razvratne radnje, prenosi Dejli mejl.

Izricajući kaznu na Mold Craun sudu u ponedeljak, sudija Ris Roulands rekao je da je Foden "odlučan" da zadovolji svoje izopačene fetišističke želje.

On je opisao Fodena kao dominantnog i bombastičnog lika koji je mnogima bio uzor, ali je bio "čovek koji je uspeo da sakrije strašnu tajnu, užasnu karakternu manu, a to je seksualna opsesija mladim tinejdžerkama."

 

 

- Vaše ponašanje je proizašlo iz bahatog osećaja sopstvene vrednosti, verovali ste da vam se niko neće suprotstaviti. Jasno je da nemate kajanja. Niste pokazali ni mrvicu kajanja za ono što ste uradili i nemate uvid u nesumnjivo veoma ozbiljnu štetu koju ste naneli i pojedinim žrtvama i njihovim porodicama - rekao je sudija.

Nekada je bio jedan od najmoćnijih nastavnika u Severnom Velsu - vodio je škole i bio na visokom položaju u sindikatu nastavnika. Imao je reputaciju autoritarne ličnosti vođene rezultatima - dobroćudnog diktatora sa brižnijom stranom i strožim pravilima.

U stvarnosti, Nil Foden je bio nasilnik, terorisao studente i osoblje, koristeći svoju poziciju moći da ućutka one koji su se usudili da mu se suprotstave.

Često je bio pozivan da daje komentare u medijima, uključujući govor o seksualnom uznemiravanju u školama 2021.

Njegovo carstvo je prošireno kada je takođe imenovan za strateškog vođu srednje škole Isgol Difrin Nantle u Penigroesu.

Dve od četiri Fodenove žrtve odlučile su da se suoče sa njim na sudu licem u lice dok su čitale izjave u kojima se detaljno opisuje uticaj zlostavljanja na njih.

- Iskoristio je i moje telo i moj um i zbog toga se stalno osećam umorno i bolesno - rekla je jedna žrtva.

- Osećam da je, kada me je naterao na sud da svedočim, hteo da me povredi što sam ga prijavila i umesto pravde, želeo je osvetu - rekla je druga devojka.

U izjavi koja je pročitana na sudu, jedna od devojaka je rekla: „Poverovala sam mu kada je rekao da me voli i da sam ja jedina koju želi. Ono što je gospodin Foden uradio bilo je zlo. To me je jako pogodilo i nikada mu neću oprostiti.'

Foden je povremeno odmahivao glavom dok su se čitale izjave žrtve, ali nije pokazivao emocije dok je osuđen.

Sudu je tokom tronedeljnog suđenja pokazana fotografija na kojoj optuženi drži za ruku jednu od devojaka, dok ona sedi u zadnjem delu njegovog automobila. Sedeo je na sedištu vozača.

Foden je uhapšen nakon što je devojčica odrasloj osobi pokazala njihovu zajedničku fotografiju i snimak ekrana oralnih seksualnih poruka.

Sud je čuo da ju je on pokupio svojim automobilom i odveo u udaljena područja gde ju je seksualno zlostavljao.

Foden je upozorio devojku da nikome ne govori šta su uradili, rekavši joj da "odnese tajnu u grob", prema dokumentarcu Bi-Bi-Sija o njegovim zločinima koji je prikazan u ponedeljak.

Policija je otkrila da je guglala fraze poput 'Mislim da me je regrutovao pedofil, šta da radim i 'kako da kažem svojim roditeljima'.

Druga devojka je rekla da je Fodena zvala Mr. P (Savršeno kao Savršeno), dok je on nju nazvao 'svojom malom seks igračkom'.

Ona je takođe opisala susret sa optuženim u njegovom automobilu BMV, koji je imao personalizovane registarske tablice. Vozio ju je i po udaljenim mestima i seoskim putevima „da se igra sa njom“.

Nakon što je Foden uhapšen, policija je kasnije pronašla par ljubičastih i crnih čipkanih lisica u gepeku njegovog automobila u kojima se nalazio DNK koji odgovara Fodenu i devojci.

Sve njegove žrtve su na ovaj ili onaj način bile ranjive i zato su bile njegove mete.

Foden je dospeo na naslovne strane 2021. godine kada je objavljeno da je kuvarica u školi dobila pismo od njega „u kojem joj je naređeno da ne daje hranu nijednom detetu ako su im zaostale obaveze za školski obrok neplaćene, čak i ako nečije dugove iznose cent.

Fudbaler Mančester junajteda i donator školskog obroka Markus Rašford kritikovao je tadašnju Fodenovu strogu politiku i rekao da je „mnogu decu školski ručak jedini obrok koji će dobiti“.

Izopačene naklonosti Nila Fodena otkrivene su 2023. godine kada ga policija uhapsi u školi. Kamera je snimila trenutak hapšenja, koji je sada objavljen, a vidi se kako mu policajac govori: 'Gospodine Foden, nažalost, moram da vas uhapsim zbog sumnje u seksualni kontakt sa detetom i seksualnu komunikaciju sa detetom.'

Foden je odgovorio: 'Dobro'.

On je, između ostalog, osuđen po jednoj tački optužnice za navođenje ili podstrekavanje deteta na seksualne radnje, pokušaj pristanka na izvršenje krivičnog dela seksualno zlostavljanje deteta, seksualnu komunikaciju sa detetom, posedovanje nepristojnih fotografija dete za izlaganje i seksualni napad na dete mlađe od 13 godina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading