Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Rusija predlaže stvaranje novog sistema bezbednosti koji će doći kao zamena sistemu koji je imao samo jedan centar i koji je davao prednost samo određenim državama, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin koji učestvuje na Savetu šefova država ŠOS-a u Astani.

Moskva predlaže da se u Evroaziji stvori nova arhitekture saradnje, nedeljive bezbednosti i razvoja, osmišljene da zameni zastarele evrocentrične i evroatlantske modele, pojasnio je Putin.

"Svima je jasno gde je to dovelo – u celom svetu bujaju krize, a Ukrajina je samo jedna u nizu", naveo je Putin.

Rusija se uvek zalagala za mirno, političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, rekao je Putin i dodao da je Moskva više puta predlagala inicijative za prekid vatre.

Podsetio je da se to poslednji put desilo u junu ove godine. Uz spremnost Kijeva i Zapada, došlo bi do momentalnog prekida sukoba i početka pregovora, ali za sada nije bilo odaziva sa ukrajinske niti zapadne strane, naveo je Putin.

Ukrajinska kriza je, kako je istakao, nastala zbog delovanja SAD i njenih satelita.

Ruski predsednik je zahvalio svojim kolegama na predlozima za rešavanje ukrajinske krize i naglasio da je Moskva uvek spremna da ih uzme u obzir.

ŠOS traži rešenja za pitanja u sferi bezbednosti

Rusija pridaje veliki značaj partnerskom radu u Šangajskoj organizaciji za saradnju gde države članice traže zajednička rešenja za najvažnija pitanja u sferi bezbednosti, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Sa zadovoljstvom konstatujemo da se naša saradnja i dalje razvija na principima ravnopravnosti, poštovanja interesa svih strana, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženju rešenja za nasušna pitanja u sferi bezbednosti", rekao je Putin.

Čestitao je svim učesnicima i beloruskom predsedniku na prijemu Belorusije kao punopravnog člana u ŠOS.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading