Berlin pred sudom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona je dodala da Zapad mora da preduzme akciju za odbranu slobode i demokratije.

"Nismo mi ovo izabrali. Nismo to želeli. Nemačka ima posebnu odgovornost u tom pogledu i u međuvremenu je povratila izgubljeno poverenje zbog politike prema Rusiji. Ne smemo da ga protraćimo u pregovorima o budžetu", upozorila je ministarka, osvrćući se na aktuelni spor u koaliciji oko budžeta za 2025. godinu.

Samit povodom 75. godišnjice NATO-a biće održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula. Desetine eksperata za spoljnu politiku pozvale su u sredu članice NATO-a da ne pokreću pitanje članstva Ukrajine na samitu u Vašingtonu, rekavši da bi to ugrozilo Sjedinjene Države i njihove saveznike i moglo da raskine koaliciju.

NATO saveznici dogovorili su se 3. jula da sledeće godine Ukrajini pruže 40 milijardi evra vojne pomoći.

Nedavni medijski izveštaji takođe ukazuju da će na 75. samitu NATO-a u Vašingtonu biti najavljeno stvaranje novog tela za koordinaciju svih vrsta dugoročne pomoći Ukrajini, pod nazivom NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu (NSATU).

U toku su i razgovori o uvođenju specijalnog predstavnika u Kijevu koji bi nadgledao međunarodnu koordinaciju isporuke naoružanja i obuku za ukrajinske oružane snage pod okriljem NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading