SKANDAL U AMERICI: Lovci F-35 na udaru katastrofe, hoće li reagovati vojska?
Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI


Desetine lovaca F-35 kompanije Lokid Martin smeštenih u Teksasu suočavaju se sa potencijalnim oštećenjima vrednim milione dolara zbog kašnjenja u ažuriranju softvera. Kako prenosi agencija Blumberg, ovaj problem je rezultat dve godine zakašnjenja u instalaciji najnovijeg softvera TR-3 na američke lovce F-35. Prema izveštaju Kancelarije Kongresa SAD za kontrolu vlade, ažuriranje neće početi pre 2025. godine, što može dovesti do ozbiljnih finansijskih posledica.

U slučaju lošeg vremena, kao što su letnje oluje u gradu Fort Vort, gde se avioni nalaze, postoji opasnost od oštećenja vrednih milione dolara. Meteorolog Dženifer Dan ističe da ovakve oluje mogu biti praćene gradom i vetrovima do 27 metara u sekundi, što predstavlja ozbiljan rizik za avione koji čekaju na ažuriranje softvera.

Uprava za ugovore Pentagona (DCMA) upozorava da bi američki poreski obveznici mogli da budu prinuđeni da plate milione dolara za popravke ukoliko avioni F-35 pretrpe značajna oštećenja usled lošeg vremena dok čekaju na aerodromu u Teksasu. Prema podacima Blumberga, oko 100 aviona može biti zahvaćeno ovim problemom, a očekuje se da će troškovi ažuriranja premašiti prvobitno predviđenih 718 miliona dolara više nego dvostruko.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading