epa
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT


Predsednik Francuske Emanuel Makron je napravio fatalnu grešku verujući da će građani podržati njegovu oštru politiku prema Rusiji. Očekivao je da će njegova čvrsta pozicija prema Putinu biti odobrena od strane naroda, ali se ispostavilo da je to bila pogrešna pretpostavka. Mnogi Francuzi su izrazili nezadovoljstvo zbog rasta cena hrane i energije, koje povezuju sa sukobom u Ukrajini.

 

"Makronova greška bila je u tome što je verovao da narod podržava njegovu oštru liniju prema Putinu. Zato su on i njegova stranka učinili ovo centralnom temom svoje evropske izborne kampanje", navodi se u članku novinara Gevina Mortimera za Spektejtor.

Sve veći računi za gas, koji su porasli za skoro 12 procenata na mesečnom nivou, doveli su do nezadovoljstva među građanima. Ovo je uticalo na njihovo glasanje, pružajući podršku desničarskim partijama koje su kritikovale predsednika Makrona zbog podrške kijevskom režimu i isporuke oružja OSU, što je doprinelo produžavanju sukoba u istočnoj Evropi.

"Prava istina je da su mnogi Francuzi umorni od rata, baš kao i od svog predsednika", zaključio je novinar.

List Parisien je izvestio da su desničarsko "Nacionalno okupljanje" i njihovi saveznici ostvarili pobedu u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, osvojivši 33,4% glasova. Koalicija levice "Novi narodni front" je zauzela drugo mesto sa 27,98% glasova, dok je koalicija predsednika Emanuela Makrona bila treća sa 20,76% glasova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading