šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

- Na osnovu postupka ispitivanja, Komisija je zaključila da lanac vrednosti BEV-ova (Battery Electric Vehicle) u Kini ima koristi od nepravednih subvencija, koje mogu dovesti do ekonomske štete za proizvođače električnih vozila iz EU. U postupku ispitivanja ispitane su verovatne posledice i efekat ovih mera na uvoznike, korisnike i potrošače električnih vozila u EU - saopštila je Komisija, prenosi hrvatski medij.

Konsultacije sa kineskom vladom intenzivirane su poslednjih nedelja. Kontakti se nastavljaju na tehničkom nivou u cilju postizanja rešenja, a koje na adekvatan način rešava zabrinutosti koje je izrazila Evropska unija. Svi usaglašeni rezultati ispitnog postupka moraju biti efikasni u rešavanju utvrđenih štetnih oblika subvencionisanja, dodaje se u saopštenju.

Kako prenosi hrvatski medij, carina se kreće između 17,4 i 37,6 odsto.

U poređenju sa stopama objavljenim 12. juna 2024. godine, privremene naknade su blago korigovane naniže na osnovu komentara o tačnosti kalkulacija koje su dale zainteresovane strane.

Primena odluke kreće od 5.jula

Ove privremene naknade primenjivaće se od 5. jula 2024. godine, najduže četiri meseca. U tom vremenskom okviru, konačna odluka o konačnim tarifama mora biti doneta glasanjem zemalja članica EU. Nakon usvajanja, ova odluka bi bila konačna na period od pet godina.

Komisija je 4. oktobra 2023. zvanično pokrenula antisubvencionu istragu po službenoj dužnosti u vezi sa uvozom električnih putničkih vozila na baterije poreklom iz Kine. Takva istraga morala je da se okonča u roku od najviše 13 meseci od njenog pokretanja.

Kako prenose mediji, konačne mere moraju biti uvedene najkasnije 4 meseca od uvođenja privremenih naknada. Nakon redovnog postupka zaštite trgovine, države članice će glasati o privremenim merama, pismenim postupkom i prostom većinom, najkasnije 14 dana od dana objavljivanja privremenih mera u Službenom glasniku. Ovo glasanje će se odvijati po takozvanoj savetodavnoj proceduri.

Istragu najavila Ursula fon der Lajen

Podsetimo, ovu istragu najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 13. septembra 2023. godine tokom svog govora o stanju Evropske unije. Ta odluka je zasnovana na rastućoj zabrinutosti zasnovanoj na dokazima o nedavnom i brzom porastu izvoza jeftinih električnih vozila iz Kine u EU, piše hrvaski medij.

(Alo, Jutranji)

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading