RUSIJA SE SPREMA ZA NOVI HLADNI RAT,  VAŠINGTON JE PREŠAO CRVENU LINIJU! Putin otkriva planove za proizvodnju zabranjenih raketa
Foto: Alo ilustracija


Predsednik Rusije, Vladimir Putin, nedavno je saopštio da je ruska odbrambena industrija spremna da počne proizvodnju raketa srednjeg i kraćeg dometa, koje su bile zabranjene sada nevažećim sporazumom sa SAD. Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF iz doba Hladnog rata zabranjivao je ove sisteme, ali su se SAD povukle iz njega 2019. godine. Moskva je odlučila da zadrži zabranu sve dok se i Vašington pridržava.

Na sastanku konferencija za novinare nakon samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu, Putin je istakao da Rusija smatra da ima pravo da započne istraživanje, razvoj i u budućnosti proizvodnju ovih raketa. Takođe je naglasio da su u toku istraživanja i razvoj, te da je Moskva spremna da započne proizvodnju, dajući relevantna uputstva svojoj industriji.

- Kao što sam rekao, u vezi sa povlačenjem SAD iz ovog sporazuma i najavom da počinju proizvodnju, takođe smatramo da imamo pravo da započnemo istraživanje, razvoj i u budućnosti proizvodnju - rekao je Putin na sastanku konferencija za novinare nakon samita Šangajske organizacije za saradnju ŠOS u Kazahstanu.

- Već smo, u principu, dali relevantna uputstva našoj industriji - dodao je on.

Rusija odgovara na poteze SAD

Putin je na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Moskvi prošle nedelje pomenuo mogućnost obnove proizvodnje ranije zabranjenih raketnih sistema, navodeći „neprijateljske akcije“ SAD. On je istakao da su potezi Vašingtona naterali Rusiju da razmotri obnavljanje svojih programa srednjeg i kratkog dometa, te da će ti sistemi biti raspoređeni „na osnovu stvarne situacije, ako bude potrebno“.

- Sada znamo da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele i u Evropu, Dansku, da ih koriste u vežbama. Ne tako davno je objavljeno da su na Filipinima - objasnio je tada Putin.

INF sporazum i povlačenje SAD

INF sporazum iz 1987. zabranjivao je SAD i Sovjetski Savez da proizvode i postavljaju balističke i krstareće rakete na kopnu dometa od 500 do 5.500 km. Ovaj sporazum je pomogao da se smanje tenzije oko raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. Međutim, 2019. godine, SAD su se povukle iz sporazuma, optužujući Rusiju da ga je prekršila, što je dovelo do daljeg pogoršanja odnosa između dve zemlje.

Rusija je kao naslednica SSSR-a nastavila da se pridržava sporazuma, ali je istovremeno izazivala zabrinutost svojim postupcima, tvrdeći da su američka postrojenja u istočnoj Evropi prekršila sporazum jer su njihovi lanseri mogli da raspoređuju municiju za kopneni napad. Vašington nije ponudio dokaze koji potkrepljuju tu tvrdnju.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading