Žordan Bardel
Foto: Profimedia/Profimedia


Žordan Bardel, mladi političar koji je munjevitom brzinom napredovao u francuskoj politici, trenutno je u centru pažnje zbog svoje kandidature za premijera Francuske. Sa svega 28 godina, Bardel bi mogao postati najmlađi premijer u Evropi u poslednjih 200 godina, što je izazvalo veliko interesovanje i kontroverze širom zemlje.


Bardel je postao vođa Nacionalnog okupljanja (RN) nakon što je Marin Le Pen preuzela inicijativu da očisti stranku od njenih kontroverznih korena. Ova promena u vođstvu dovela je do snažnog uspona RN-a, što je rezultiralo razbijanjem centrističkog saveza predsednika Emanuela Makrona u nedavnim parlamentarnim izborima.

Iako RN beleži porast podrške, francuska levičarska i centristička stranka pozvale su svoje pristalice da taktički glasaju kako bi sprečili krajnje desničarsku vladu. Očekuje se da će drugi krug izbora 7. jula doneti jasniju sliku političke situacije u zemlji.

Žordan Bardel

Profimedia

 

 

Put do političke scene

Bardel, kao jedino dete italijanskih imigranata, svoju političku karijeru započeo je veoma mlad, pridruživši se RN-u sa svega 16 godina. Nakon što je postao lider stranke, uspeo je da osveži njen imidž i privuče veliku podršku među mladim glasačima.

Program i politički stavovi

Iako je Bardel uspeo da osveži imidž RN-a, njegova politička filozofija ostaje nepromenjena. Stranka se zalaže za ukidanje prava rođenja na državljanstvo za decu stranaca rođenih na francuskom tlu, a njeni stavovi o imigraciji i nacionalnom nasleđu izazivaju kontroverze širom zemlje.

Jedno od Bardelovih obećanja je smanjenje poreza na dodatu vrednost na električnu energiju i gorivo, ali ovo bi moglo dovesti do problema sa fiskalnim pravilima Evropske komisije i finansijskim tržištima.

Ukoliko Bardel postane premijer, Francuska bi mogla da se suoči sa ustavnom krizom, s obzirom da bi on kao premijer imao određen uticaj na domaću politiku, dok bi predsednik Makron bio odgovoran za spoljnu, evropsku i odbrambenu politiku zemlje.

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading