"SRCE EVROPSKE UNIJE NALAZI SE ISPOD RUŠEVINA U GAZI" Borelj žali zbog nemoći da zaustavi razaranje
Printscreen

Sa teškim srcem, žalio se zbog gubitka skoro 40.000 života, uključujući mnogo žena i dece, i nesposobnosti međunarodne zajednice i EU da posreduje primirje i pokrene razgovore o političkom rešenju u regionu.

"Gotovo 40.000 ljudi je ubijeno u Gazi, mnogi od njih žene i deca, a međunarodna zajednica i EU nisu uspeli postići prekid vatre i početi razmišljati o političkom rešenju nakon koliko meseci?", ogorčeno je upitao Borelj.


Uloga EU u Krizi na Bliskom Istoku

Borelj nije birao reči dok je kritikovao percepiranu neaktivnost i podeljenost EU u rešavanju krize na Bliskom Istoku. Naglasio je da je kredibilitet EU bio ugrožen zbog njenog percepiranog "razdora" i "nebitnosti" u situaciji. Njegova frustracija bila je očigledna dok je naglašavao neuspeh EU da se nametne kao geopolitički akter kada je to bilo najpotrebnije.

"To je moja najveća frustracija i najveći primer kako, kada je EU podeljena, ne možemo ostvariti ni ulogu geopolitičkog aktera, za kakvu se izdajemo", rekao je.

Ističući urušavanje kredibiliteta EU, Borelj je skrenuo pažnju na razliku u reakciji EU na sukobe u različitim regionima. Naglasio je potrebu za doslednošću u osudi kršenja međunarodnog prava, bez obzira na geografsku lokaciju. Poredeći situacije u Ukrajini i Gazi, Borelj je naglasio važnost održavanja temeljnih principa i osiguravanja da reakcija EU na sukobe odražava njenu posvećenost humanitarnim vrednostima.

"Srce EU moglo bi biti ispod ruševina Gaze. Jasno pokazati svetu da su životi važni, bilo u Ukrajini ili Gazi, jedno je od najvažnijih političkih nastojanja Evropske unije. A kada kažemo da je prekid isporuke vode, struje i hrane civilnom stanovništvu ratni zločin kada mi govorimo o Ukrajini, treba koristiti iste reči kada govorimo o Gazi, ali to nije slučaj", kazao je.

U strastvenom apelu, Borelj je pozvao EU da pokaže svoju posvećenost očuvanju svetosti ljudskog života, bilo u Ukrajini ili Gazi, i da se čvrsto založi za odbranu temeljnih principa. Naglasio je potrebu za EU da odigra odlučujuću ulogu u globalnim poslovima, bez obzira na izazove i unutrašnje podele s kojima se suočava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading