Glasanje
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković, ilustracija

U 22 sata po lokalnom vremenu u Velikoj Britaniji su zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, a prema prvim izlaznim anketama laburisti su u velikoj prednosti.

Građani te zemlje birali su kandidate za 650 mesta u donjem domu parlamenta, a većina će imati pravo da formira novu Vladu Velike Britanije.

Predizborne ankete davale su dvocifrenu prednost glavnoj opozicionoj Laburističkoj partiji koju vodi Kir Starmer nad Konzervativnom strankom premijer Rišija Sunaka, koja je na vlasti poslednjih 14 godina.
 

Izborna anketa: Laburisti osvojili 410 mesta od ukupno 650 mesta u Donjem domu


Laburisti su osvojili 410 mesta od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta na današnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci, pokazuju izlazne ankete. 

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, prenosi Rojters.

Predsednik Laburističke partije Kir Starmer biće sledeći premijer Velike Britanije nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu.

Građani su birali 650 poslanika u Donjem domu parlamenta, Domu komuna na mandat od pet godina.

Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji, objavio je Independent.

Britanski premijer Riši Sunak je raspisao opšte izbore u Britaniji za 4. jul, ranije nego što je očekivano, jer su izbori bili planirani na jesen.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading