Kir Starmer
Foto: AP/Kin Cheung (STF)

Riši Sunak je nedavno priznao svoj poraz i pobedu laburista na izborima.

"Laburistika partija je pobedila na ovim opštim izborima, i pozvao sam sir Kira Starmera da mu čestitam na njegovoj pobedi", rekao je on.

Lider laburista Kir Starmer se u centru Londona obratio masi samo nekoliko minuta nakon što je potvrđena većina laburista.

 

"Uspeli smo. Bili ste u kampanji za to, borili ste se za to – i sada je to stiglo. Promene počinju sada", rekao je on.

On je dodao da sada Velika Britanija može "ponovo da se raduje [i] da uđe u jutro".

U međuvremenu, njegova stranka nastavlja da osvaja sve više mesta u Donjem domu - a procenjuje se da će ih imati čak 410.

Starmer: Promene u Velikoj Britaniji počinju sada

Promene u Velikoj Britaniji počinju sada, izjavio je lider laburista Kir Starmer nakon što je njegova stranka odnela pobedu na jučerašnjim izborima i okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca odlazećeg premijera Rišija Sunaka.

Budući premijer Starmer je u govoru nakon pobede svoje stranke naglasio da taj mandat nosi veliku odgovornost, ali da je pobedom laburista ''teret konačno skinut s pleća'' britanskog naroda.

''U politici ništa nije unapred određeno. Pobede na izborima ne padaju sa neba - teško se dobijaju i za njih se teško bori'', rekao je on, a prenosi Skaj njuz.

Starmer je dodao da ''neće biti lako'' i pozvao Britance da se sete izborne pobede kada bude teže.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci. 

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Rojters.

Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najvećii poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Starmer je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo "izbornom", u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine.

Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i sa kojom se oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading