Oluja u Moskvi
Foto: Alo/Printscreen/X/@irene_makarenko

 

 

Prelaziće glavni region od zapada ka istoku. Večernja Moskva je pitala vodećeg specijaliste novinske agencije Meteonovosti Tatjanu Pozdnjakovu koliko će trajati zahlađenje i da li su tropske noći prošle.

Prema njenim rečima, prestonici se zaista približava hladni front sa zapada, koji će formirati zonu nevremena.

— Uticaj hladnog fronta u prestonici počeće danas posle 14 časova. i trajaće do tri sata ujutru. U Moskvi će početi da pada kiša, mestimično će biti jaka. Biće i grmljavine, a postoji mogućnost i grada, jer su u Smolenskoj oblasti, odakle dolazi hladni front, primećene gradonosne ćelije — rekla je ona.

Najgore je što će se ispred ovog hladnog fronta formirati škvalovi. Udari vetra tokom oluje mogu dostići 20-25 metara u sekundi, upozorio je meteorolog.

"To znači da će na ovo reagovati sve što nije pravilno pričvršćeno. Svi raskopčani paketi, trake, plastika, folije mogu da lete u vazduh. U ovom trenutku je bolje da uopšte ne budete napolju, posebno sa decom, jer ovo može biti veoma opasno za njih, kao i za odrasle“, rekla je Pozdnjakova.

Prema njenom mišljenju, ovako neprijatno vreme prethodiće tome da će narednih dana preovladavati manje zagušljiv vazduh sa drugim karakteristikama. Tropske noći u prestonici završiće do subote.
 
— U Moskvi neće biti tako zagušljivo, temperatura vazduha u subotu uveče biće plus 17-19 stepeni, a u nedelju 13-15. Noći će biti znatno hladnije. U subotu popodne temperatura će takođe biti u padu i biće u rasponu od plus 24-26 stepeni, a u nedelju — 26-28, — dodao je stručnjak.

Međutim, vruće vreme će se vratiti u Moskvu početkom sledeće nedelje, upozorio je meteorolog.

— Noći će i dalje biti manje-više udobne, temperatura će biti oko plus 14–19 stepeni. Ali dnevna temperatura će se već približiti 30 stepeni. Ovako vruće vreme će najverovatnije trajati čitavu sledeću nedelju, — rezimirao je sagovornik „VM“.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije upozorilo je da se danas u Moskvi i regionu očekuju grmljavine i vetar jačine do 27 metara u sekundi, što bi moglo da dovede do poremećaja održavanja života stanovništva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading