Printscreen
Foto: Alo/Printscreen

Ovaj udar je svojevrsni odgovor Sarajeva na Deklaraciju koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, a potom izglasana u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i na Sporazum o mirnom razdruživanju RS i BiH, koji je već u parlamentarnoj proceduri i sledeće nedelje će biti pred poslanicima u Banjaluci.

I tokom sprovođenja najnovije akcije Sarajevo iznova ignoriše Predsedništvo BiH, tročlano telo koje je jedino zaduženo za spoljnu politiku BiH i u kojem se odluke donose isključivo konsenzusom srpskog, bošnjačkog i hrvatskog člana.

Bošnjački političari, međutim, svesno ignorišu Predsedništvo BiH, što su pokazali i u slučaju Rezolucije o Srebrenici, kada se lobira po svetu bez ikakvih zvaničnih odluka nadležnog tela. Tako je i sada bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović, prilikom posete Rimu, predložio predsedniku parlamenta Republike Italije Lorencu Fontani da njihovi poslanici usvoje rezoluciju kojom bi podržali BiH.

Iako su bošnjački političari krenuli u lobiranje za novu rezoluciju po svetu, očigledno je da se pre pakovanja kofera nisu potrudili da se podsete gradiva. Jer, Italija je bila među prvim državama koje su 1992. godine priznale tada nezavisnu Republiku BiH. To se dogodilo 9. aprila 1992, a 1. februara 1993. uspostavljeni su diplomatski odnosi. Samo zbog ovog podatka, vidi se da plan još nije uhodan jer Bećirovićev zahtev Italiji znači da ova zemlja ponovo treba da prizna BiH, što je uradila pre 32 godine.

Iz Republike Srpske poručuju da su ovakve Bećirovićeve akcije samo nastavak ratne politike Sarajeva. Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže, za "Novosti" da inicijativa bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bećirovića upućena parlamentu Italije nije prva takve vrste.

- Do sada nisu imali mnogo uspeha u takvim inicijativama. A i kada im pođe za rukom da se neki njihov predlog nađe na dnevnom redu, onda to izazove podele unutar samih tih parlamenata. To je jedan stereotip politike iz 1992. u kojoj još živi Bećirović. Kada sazna da smo u 2024, verovatno će malo drugačije da nastupa - ukazuje Stevandić.

Poslanik Srpskog kluba u Parlamentu BiH Milan Petković izjavio je da lobiranje Bećirovića pokazuje zašto je Republika Srpska potpuno u pravu kada iskazuje želju da se razdruži od Federacije BiH.

- Kada neko konstantno otima biće nekog naroda, on želi da se od njega razdruži. Da li će se i kada razdružiti ili neće, to ne znamo. Ali, mislim da je ovo mnogo veće pitanje za onoga drugoga koji stalno napada i otima, a nije pitanje za nas koji se ponašamo potpuno normalno i koji smo ušli u ovu zemlju ovakvu kakva jeste pre 20 i više godina. A poslednje dve decenije nismo ništa dobili, samo smo izgubili - rekao je Petković novinarima u Sarajevu.

On je kazao i da ne vidi razlog zašto Italijani ne bi doneli rezoluciju koja odgovara Sarajevu, jer je "u ovoj zemlji bila NATO baza iz koje su tokom agresije bombardovane Srbija i BiH". On kaže i da su Republika Srpska i FBiH u interesnom braku koji nije iz ljubavi.

HELEZ SRPSKOJ PRETI DRONOVIMA

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, komentarisao je sporazum o mirnom razdruživanju koji je usvojila Vlada RS, a koji će se zajedno sa informacijom i zaključkom o mirnom razdruživanju naći i pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS. Helez je društvenim mrežama objavio video na kojem se vidi da nadgleda let drona. Uz snimak je napisao: "Najbolji penicilin za razdruživanje, a pri tome domaće". Helez je ranije govorio da je BiH već napravila izvestan broj dronova kamikaza:

- Te granatice koje su priključene na njega raznesu njega i raznesu cilj. Drugi dron koji se ovde proizvodi izbaci dve male granate i vrati se nazad.

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, poručuje:

- Ovo je moj javni poziv da se ambasade koje se inače bave komentarisanjem RS i svake naše izjave posvete ovome ili da kažu javno da podržavaju ratnohuškačku retoriku Isaka i Heleza.

VULIĆEVA: STRANCI UPORNO ĆUTE

Sanja Vulić, potpredsednica SNSD, kaže za "Novosti" da su potezi Bećirovića samo dokaz da je Srpska u pravu kada stalno potencira da političko Sarajevo želi građansku BiH, odnosno islamsku u kojoj će sva prava imati samo Bošnjaci.

- Nažalost, međunarodna zajednica to podržava i ćuti. Da je bilo ko iz Srpske to uradio, dobila bi sve moguće sankcije sveta - poručila je Vulićeva.

Novosti

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading