Ajkule na Jadranu
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin Facebook


Dva morska psa su nedavno primećena u blizini obale popularnog turističkog mesta Vodice na Jadranu. Prema informacijama koje su objavili hrvatski mediji, snimak dve manje ajkule proširio se društvenom mrežom Tik Tok, prikazujući ih kako bezbrižno plivaju u plićaku, prilično blizu obale. Turisti koji su se zatekli na plaži su izašli iz vode i posmatrali situaciju sa obale, bez panike, ali uz snimanje ovog neobičnog prizora.

 

 


Prisustvo modrulja u Jadranu nije neuobičajeno za ovo doba godine. Ovi morski psi često se približavaju plićacima radi ishrane, čišćenja od parazita i, kako se veruje, donošenja mladunaca na svet. Nedavno je jedan modrulj privukao veliku pažnju kada je primećen nedaleko od mesta Trpanj na poluostrvu Pelješcu u Hrvatskoj, gde je čak jeo hranu direktno iz ruke čoveka.

Modrulj u Crnoj Gori

Pre dva meseca, vest o morskom psu teškom čak 200 kilograma i dugom skoro 3 metra, uhvaćenom u ribarsku mrežu kod Budve, odjeknula je Crnom Gorom. I ovde je reč o modrulju, vrsti koja nije retkost u Jadranskom moru, ali koja retko dolazi blizu obale, obično tokom zimskih meseci. Modrulji su prepoznatljivi po telu koje podseća na torpeda i omogućava im kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 kilometara na čas, čineći ih jednim od najbržih morskih pasa na svetu.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading