Vladimir Putin i Viktor Orban
Foto: AP/Grigory Sysoyev (POOL)


Premijer Mađarske Viktor Orban je izneo svoje utiske o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nakon posete Moskvi. Orban je istakao da je Putin izuzetno racionalan čovek i vešt pregovarač, te da je osnova njihove saradnje međusobno poštovanje.

- Znate, kao prvo, Putin i ja smo se 2009. godine dogovorili da će osnova naše saradnje biti međusobno poštovanje i tako će i ostati. Ne znam kako se ponaša kada ga uvrede, jer ja to nikada nisam uradio. Svi razgovori i pregovori sa njim uvek su vođeni u dobrom raspoloženju - rekao je Orban.


Orban je naglasio da su svi razgovori i pregovori sa Putinom vođeni u dobrom raspoloženju, te da je ruski lider hladnokrvan, uzdržan, oprezan, tačan, pripremljen i disciplinovan. On je istakao da je Putin govorio više nego što je on sam imao prilike da govori tokom njihovog susreta u Moskvi.

- Kao drugo, on je 100 odsto, i više nego 100 odsto racionalna osoba. Kada vodi pregovore, kada krene da objašnjava, kada daje predloge, govoreći 'da' ili 'ne' – on je izuzetno, izuzetno racionalan. Što bi rekli u Mađarskoj, hladnokrvan. Znate, on je uzdržan, veoma oprezan, tačan, pripremljen, disciplinovan. Tako da je pravi izazov da vodite pregovore i budete pripremljeni za njih ako želite da održavate isti intelektualni i politički nivo sa njim - rekao je Orban.

Poseta mađarskog premijera Vladimira Putinu predstavlja prvu posetu jednog zapadnog lidera Rusiji od aprila 2022. godine. Orban je istakao da je poseta deo mirovne misije, koja je imala za cilj da se uspostave bilateralni odnosi između Mađarske i Rusije.

Šef diplomatije EU Žozep Borel je istakao da Savet EU Orbanu nije dao mandat da poseti Moskvu u ime Evropske unije, te da takva poseta može da se realizuje samo u okviru bilateralnih odnosa Rusije i Mađarske.

Reakcije na posetu mađarskog premijera Moskvi su bile podeljene. Dok je Orban isticao značaj uspostavljanja bilateralnih odnosa, iz EU su stizale poruke da takva poseta može da se realizuje samo u okviru bilateralnih odnosa Rusije i Mađarske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading