CIA NA PREGOVORIMA O PRIMIRJU Direktor zloglasne službe na posebnom zadatku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Očekuje se da će Berns održati zajednički sastanak sa premijerom Katara, direktorom izraelskog Mosada i šefom egipatske obaveštajne službe u nastojanju da se unapredi dogovor koji bi mogao da dovede do oslobađanja 120 izraelskih talaca i okonča devetomesečni rat u Gazi, navodi Aksios.

Izraelski zvaničnici su napomenuli da postoji neslaganje vezano za Hamasov zahtev za pismenim obavezama od SAD, Egipta i Katara da će se pregovori o drugoj fazi sporazuma nastaviti bez vremenskog ograničenja dok je prva faza u toku.

Međutim, izraelski i američki zvaničnici rekli su da Tel Aviv veruje da je to pitanje koje treba rešiti kako bi se pristupilo detaljnim pregovorima o primeni sporazuma.

Direktor Mosada Dejvid Barnea otputovao je u petak u Katar i sastao se sa premijerom Katara, rekla su za Aksios dva visoka izraelska zvaničnika.

Zvaničnici su napomenuli da je Barnea preneo poruku posrednicima sporazuma da Izrael ne prihvata Hamasov zahtev za pisanom obavezom u vezi sa pregovorima za drugu fazu sporazuma.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera nakon sastanka navodi se da će izraelski pregovarači otputovati u Dohu sledeće nedelje da nastave razgovore.

Hamas je prihvatio predlog SAD da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, u prvih 16 dana posle okončanja prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je danas za Rojters izvor iz ove militantne grupe.

Ova grupa je odustala od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma i dozvoliće da se do toga dođe kroz pregovore tokom prve šestonedeljne faze, dodao je taj izvor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading