Rusija
Foto: EPA/Sergei Savostyanov (POOL)

Odluka je doneta u vezi s revizijom bilateralnih odnosa. Vežbe su bile zakazane za 25. jul – 6. avgust 2024. godine.

SAD su 30. maja počele kompletnu reviziju bilateralne saradnje sa Gruzijom. Odluka o povlačenju ?Plemenitog partnera? doneta je zbog lažnih optužbi gruzijske vlade protiv Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja da vrše pritisak na Gruziju da otvori drugi front protiv Rusije kako bi se smanjio pritisak na Ukrajinu, kao i zbog učešća u dva pokušaja državnog udara protiv vladajuća partija“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

S obzirom na navedene činjenice, kako ukazuje Pentagon, zajedničke vojne vežbe izgledaju neblagovremene.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane je naglasilo da odluka nije doneta olako, a SAD pridaju veliki značaj vojnoj saradnji sa partnerima.

„Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa odbrambenim snagama Gruzije u nastojanju da ojačaju svoju sposobnost da brani svoj suverenitet i održe teritorijalni integritet“, zaključilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Gruzije je, komentarišući odluku američke strane, navelo da takođe ne odbija saradnju sa Sjedinjenim Državama. Konkretno, Gruzija će nastaviti da se priprema za zajedničke vežbe Agile Spirit sa Sjedinjenim Državama, zakazane za 2025. godinu.

Zatim je gruzijska predsednica Salome Zurabišvili reagovala na odluku SAD da otkažu vežbe. Ona je rekla da je gruzijska vlada ugrozila evropski put zemlje usvajanjem „ruskog zakona“ o stranim agentima.

„Kao rezultat uvreda američkih partnera i optužbi na njihov račun, naše strateško partnerstvo, na kome se zasniva jačanje naših odbrambenih snaga i približavanje standardima NATO-a, je ugroženo“, napisala je Zurabišvili.

Vašington je najavio svoju nameru da preispita odnose sa Tbilisijem tokom razmatranja zakona o stranim agentima u gruzijskom parlamentu. Američke vlasti smatraju da je formulisana „u stilu Kremlja“ i da je u suprotnosti sa demokratskim vrednostima.

U konačnom čitanju, nacrt zakona „O transparentnosti spoljnog uticaja” usvojio je gruzijski parlament 14. maja, uprkos hiljadama protesta i vetu Salome Zurabišvili.

Nakon toga, Sjedinjene Države su uvele vizna ograničenja za jedan broj članova gruzijskog parlamenta i zvaničnika uključenih u usvajanje zakona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading