"AMEBA KOJA JEDE MOZAK" ODNELA MLAD ŽIVOT: Drugi fatalan slučaj u ovoj državi
Foto: Printscreen/Youtube/CDC

Bolnica Bejlinson saopštila je da je muškarac, koji je bio zdrav, mogao da dođe u kontakt sa retkom vrstom amebe Naegleria fowleri koja izaziva encefalitis dok se kupao na plaži Gaj u Tiberijadi na severu Izraela. 

Muškarac je u utorak primljen u bolnicu Šaron sa simptomima groznice, glavobolje i povraćanja, a prebačen je u bolnicu Bejlinson kada mu se stanje pogoršalo, preneo je Tajms of Izrael.

Istražitelji Ministarstva zdravlja Izraela uzeli su uzorke vode u blizini plaže i nisu pronašli dokaze da sadrži amebe.

Stopa smrtnosti od encefalitisa izazvanog ovom amebom je veoma visoka, iako je infekcija izuzetno retka.   

Prvi smrtni slučaj od te bolesti zabeležen je u Izraelu u avgustu 2022. godine kada je preminuo muškarac star 36 godina.

Do sada je dijagnostifikovano samo oko 400 slučajeva širom sveta.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, Naegleria fowleri se obično naziva "ameba koja jede mozak" jer može da izazove infekciju mozga kada voda koja sadrži amebu prodre u nos.

Naegleria fowleri živi u toploj vodi, a u većini slučajeva ništa se ne dešava ljudima koji plivaju u vodi u kojoj je prisutna ameba. 

Simptomi često uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje, ukočenost vrata i neurološke simptome kao što su konfuzija i halucinacije, a potrebna je hitna medicinska pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading