evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je izjavio bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter na Jutjub kanalu Kroz oči.

- U septembru 2023. godine, SAD su poslale dva lansera M270 u Dansku… Oni mogu da lansiraju municiju na udaljenosti od 2896 kilometara, što očigledno spada u kategoriju raketa srednjeg dometa. Vladimir Putin je rekao da Rusija sad ima pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa… Ne znam da li Evropljani shvataju da do sada nisu živeli pod stalnom pretnjom napada? Stanovnici Londona , Pariza , Berlina , Madrida i Rima treba da zahvale Sjedinjenim Državama, jer će od sada živeti pod takvom pretnjom - rekao je Riter.

U skladu sa Ugovorom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), strane su se obavezale da neće proizvoditi, testirati ili raspoređivati balističke i krstareće rakete srednjeg dometa (1001-5500 kilometara) i kraćeg dometa (500-1000 kilometara) , kao i lanseri za njih.

Putin je na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Moskvi krajem juna pomenuo mogućnost obnove proizvodnje ranije zabranjenih raketnih sistema, navodeći „neprijateljske akcije“ SAD. On je istakao da su potezi Vašingtona naterali Rusiju da razmotri obnavljanje svojih programa srednjeg i kratkog dometa, te da će ti sistemi biti raspoređeni „na osnovu stvarne situacije, ako bude potrebno“.

- Sada znamo da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele i u Evropu, Dansku, da ih koriste u vežbama. Ne tako davno je objavljeno da su na Filipinima - rekao je tada Putin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading