Izbori u francuskoj 2024
Foto: Alo/Tanjug/Ap

Pravo glasa imalo je više od 49 miliona građana.

Desničarsko Nacionalno okupljanje koje predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojilo je 33,4 odsto glasova u prvom krugu prošle nedelje. Na drugom mestu je bila levičarska koalicija Novi narodni front sa 27,9 odsto dok je centristički savez "Zajedno" kome pripada i stranka Renesansa predsednika Emanuela Makrona zaostao na trećem mestu sa 20,7 odsto glasova.

Međutim, kandidati Novog narodnog fronta i centrističkog saveza povukli su se na mnogim mestima, kako bi omogućili da se glas protiv Nacionalnog okupljanja koncentriše na jednog kandidata.

Za apsolutnu većinu u parlamentu potrebno je 289 mesta.

23.55 STRAŠNE SCENE U FRANCUSKOJ: Demonstranti napadaju policiju u Parizu, HAOS nakon izbora

Večeras su se pristalice levice sukobile su se sa policijom u nekoliko francuskih gradova nakon objavljivanja rezultata drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora.

Strašne snimke nereda u Francuskoj možete pogledati OVDE.

23.26 Sežurne: Melanšon i levičari ne mogu da upravljaju Francuskom

 

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne poručio je večeras da Žan-Luk Melanšon i njegova levičarska koalicija Novi narodni front koji su osvojili najviše glasova na izborima, ne mogu da upravljaju zemljom.

Celu vest možete pročitati OVDE.

23.12  "Novi Narodni Front će insistirati na priznanju Palestine"

Lider levičarske koalicije Novi Narodni Front Žan-Luk Melanšon izjavio je večeras da će ta koalicija insistirati na priznanju nezavisne Palestine.

23:04  "NNF će zauzeti između 182 i 193 mesta"

Prema fransukom BFM-u, predviđa se da će NNF će zauzeti između 182 i 193 mesta

Liberalni savez predsednika Emanuela Makrona je drugi sa između 157 i 163 mesta.

Predviđa se da će stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN) završiti na trećem mestu sa između 136 i 144 mesta.

 

22.47 Nove projekcije rezultata

Levičarska koalicija Novi narodni front imaće u Nacionalnoj skupštini između 172 i 192 mandata. Koalicija predsednika Emanuela Makrona "Zajedno" ima e između 150 i 170 dok će desničarsko Nacionalno okupljanje imati između 132 i 152 mandata.

Konzervativna Republikanska partija imaće između 57 i 67 mandata što je slično broju poslanika u sadašnjem sazivu.

U okviru levičarske koalicije Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšona će imati između 68 i 74 mandata, socijalisti između 63 i 69, Zeleni između 32 i 36, a komunisti između 10 i 12 mandata.

Radi se o partijama koje su se međusobno žestoko kritikovale zbog velikih ideoloških razlika pa je pitanje u kojoj meri će predstavljati jedinstveni front u Nacionalnoj skupštini.

Sve to ukazuje da će Makron imati dosta problema tokom pregovora o formiranju buduće vlade.

22.45  Figaro: U Parizu sukob policije i 500 pristalica ekstremne levice


U Parizu je večeras došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara, nakon što levičarski Novi narodni front vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekao je policijski izvor za Figaro.

Izvor je dodao da su zabeležene dve detonacije improvizovanih eksploziva, a da nije bilo povređenih.

U Marseju, okupljeni demonstranti na protestu protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) uzvikuju ''Svi mrze (Žordana) Bardelu''.

Uprkos zabrani demonstracija, u Reneu se održava protest, gde okupljeni nose ''antifašističke transparente''.

Nakon što su im snage bezbednosti naložile da se raziđu, demonstranti su počeli da uzvikuju ''Svi mrze policiju'', a atmosfera je postala napeta, navodi Figaro.

Prema projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 188 i 199 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 164 i 169 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 135-143 mesta, prema anketi IFOP-a.

(Tanjug)
 

22:38 - Tusk pomenuo osvetu 

Poljski premijer Donald Tusk izrazio je u nedelju zadovoljstvo nakon što su projekcije iz poslednje runde francuskih parlamentarnih izbora ukazivale na pobedu levičarskog Novog narodnog fronta, a ne krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanje.

- Entuzijazam u Parizu, razočaranje u Moskvi, a olakšanje u Kijevu. Dovoljno da budem srećan u Varšavi - napisao je Tusk na svom nalogu na društvenoj mreži X.

22:31 - Ko će voditi vladu? 

Novi narodni front, levičarski savez formiran u poslednjem trenutku za borbu protiv Nacionalnog okupljanja, osvojio je najviše manadat, ali nema apsolutnu većinu.

To znači da još nije jasno ko će voditi Francusku.

Mnogo će zavisiti od odnosa snaga unutar NNF-a. Grupe unutar pokreta se kreću od socijaldemokrata do tvrdokornih antikapitalista. Neki umereni socijalisti bi mogli da budu u iskušenju da se odlepe i pridruže Makronovoj grupi kako bi formirali vladu levog centra.

Ako niko nema većinu, Makron može da zatraži od najveće stranke da vodi manjinsku vladu. Alternativno, mogao bi da imenuje tehnokratsku vladu, ali je malo verovatno da će ona dugo opstati.

Može doći i do nestabilnosti pogotovo što predsednik ne može da raspiše nove parlamentarne izbore još godinu dana.

21.47 - Građani uzvikuju parole protiv krajnje desnice

 

 

Građani se okupljaju u Parizu i uzvikuju parole protiv krajnje desnice.

21: 45 - Oglasila se Marin le Pen

 

Posle sat i po vremena ćutanja od saopštavanja prvih izbornih kandidata, oglasila se i Marin le Pen, više o tome čitajte OVDE

21:43 - Haos i slavlje na ulicama Francuske

Pogledajte šta radi narod! 

21.26 - Francuski premijer kaže da će ponuditi ostavku

Gabrijel Atal, premijer i Makronov saveznik rekao je da će ponuditi ostavku.

20.50 - Oglasio se Bardela

Predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela naglasio je da je ta stranka postigla istorijski uspeh i okrivio Makrona da je gurnuo Francusku u neizvesnost i nestabilnost.

Bardela je osudio političke manevre koje su dovele do toga da Nacionalno okupljanje nije ispunilo očekivanja.

- Večeras takvi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona - rekao je Bardela.

21:00 - Kako je glasala Francuska? 

Pogledajte kako je glasala Francuska u našem posebnom tekstu OVDE.

 

 

20:39  - Prva poruka Emanuela Makrona

Oglasio se Emanuel Makron, njegovu misterioznu poruku posle debakla na izborima pročitajte OVDE.

20:12 - Debakl Marin Le Pen u drugom krugu!

Levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je najviše mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, rekli su vodeći anketari u nedelju, što ih stavlja na put ka neočekivanoj pobedi nad krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje (RN), ali i dalje bez apsolutne većine u parlamentu.

 

 

Levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je najviše mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, rekli su vodeći anketari u nedelju, što ih stavlja na put ka neočekivanoj pobedi nad krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje (RN), ali i dalje bez apsolutne većine u parlamentu.

Procena IFOP-a za televiziju TF1 pokazuje da bi Novi narodni front mogao osvojiti 180-215 mesta u parlamentu u drugom krugu glasanja, dok Ipsos anketa za France TV predviđa 172-215 mesta za levičarski blok.

Iza je centristički savez "Zajedno" kome pripada i stranka Renesansa predsednika Emanuela Makrona sa 150 i 180 mesta.

Konačno, na trećem mestu,  Nacionalno okupljanje i saveznici bi imali između 120 i 150 mesta. 

Republikanci i razni desničari bi sakupili između 60 i 65 mesta.

20:00 - Zatvorena birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

U Francuskoj su u 20 časova zatvorena birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora. Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila je 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove moglo je da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora. Danas se glasalo za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja. Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.

19.44 Makron sa Atalom i drugim zvaničnicima u Jelisejskoj palati prati rezultate izbora

Francuski premijer Gabrijel Atal i drugi zvaničnici iz predsedničkog tabora pridružili su se predsedniku Francuske Emanuelu Makornu u Jelisejskoj palati gde će pratiti rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, javlja BFM TV.

19.40 Zašto je Makron raspisao izbore?

Francuski predsednik Emanuel Makron je jednom rekao da su njegove misli "previše složene" za novinare. Ipak, njegova odluka da raspiše prevremene izbore – tri godine ranije nego što je potrebno, i dok je njegova stranka u slaboj poziciji – zbunila je i najistaknutije političke naučnike, zatekla čak i njegove najbliže saveznike i ostavila mnoge francuske birače zbunjenim, piše CNN pokušavajući da razjani neke od Makronovih "složenih misli".

Jedna teorija o tome zašto je Makron sada raspisao izbore jeste da bi Francuska uskoro ionako mogla biti primorana da izađe na birališta.

Kada je Makron ponovo izabran za predsednika 2022. godine, njegova stranka nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu. Da bi usvojio kontroverzne zakone poput reforme penzija, Makron je sve više morao da zaobilazi parlament i pribegava predsedničkim dekretima, prema članu 49.3 francuskog ustava. Ovo je izazvalo ogorčenje opozicionih stranaka i velikog dela javnosti.

Svaki put kada se Makron pozove na član 49.3, parlament može da održi glasanje o poverenju njegovoj vladi. Sa više zakona o potrošnji koji se očekuju kasnije ove godine, Makronova vlada možda ne bi preživela još mnogo ovih glasanja. Možda je procenio da je bolje skočiti nego biti gurnut.

Druga teorija je da se Makron kocka da može pobediti ekstremističke stranke izlažući ih vlasti. Makron se dugo plašio predaje i Jelisejske palate i parlamenta krajnjoj desnici 2027. godine, kada mu ističe mandat. Neki tvrde da se nadao da će, dajući RN vreme da vladi pre toga, te da će tako imati vremena da razočaraju birače.

Da li će se to kockanje isplatiti, ostaje da se vidi. Žordan Bardela je rekao da će odbiti da upravlja manjinskom vladom, što znači da bi Francuska mogla ostati u pat poziciji zbog Makronovih poteza.

19.15 - Nacionalno okupljanje bez većine

Nacionalno okupljanje prema prvim izlaznim anketama nije uspelo da osvoji većinu u parlamentu!

Stranka koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojila je prema navodima belgijskog portala Lalibre između 210 i 228 mandata dok je za većinu potrebno 289.

Francuskim medijima, podsetimo, zabranjeno je da objavljuju izlazne ankete i rezultate izbora pre 20 sati dok belgijski mediji nemaju obavezu da poštuju taj zakon.

izbori u francuskoj 2024

Tanjug/Ap

 

 

18.50 - Separatista u parlamentu

Nova Kaledonija šalje separatistu u parlament!

Emanuel Džibau, sin ubijenog vođe domorodačakog naroda Kanak, postao je prvi nezavisni poslanik Nove Kaledonije od 1986. godine. Njegov otac Žan-Mari Džibau ubijen je 1989. godine.

18.50 - Rekordna izlaznost

Najnoviji podaci pokazuju da je izlaznost u 17 sati bila 59,71 odsto.

To je najveća izlaznost od 1981. godine i nešto veća nego u prvom krugu prošle nedelje.

Birališta se zatvaraju za nešto više od sat vremena.

izbori u francuskoj 2024

Tanjug/Ap

 

 

18.45 - Građani strahuju od nemira

Mnogi izlozi širom Francuske su zabijeni daskama.

 

 

Trgovci u većim gradovima postavljaju barikade na vrata i ojačavaju prozore kako bi sprečili štetu koju bi mogli da naprave izgrednici. To je bio slučaj i tokom prvog kruga prošle nedelje, međutim, tada nije zabeleženo značajno nasilje.

Javni prevoz će stati u 20 sati kad se glasanje završi i kad se pojave prve procene.

Lokalni mediji navode da će oko 30.000 policajaca biti raspoređeno širom Francuske kako bi se osigurala bezbednost usred pojačanih tenzija.

18.40 - Makron glasao sa suprugom 

 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron glasao je u Tukeu na severu zemlje.

Makron je došao na biračko mesto u pratnji supruge Brižit.

18.40 - Veliki ulog na izborima

Predsednik Emanuel Makron, podsetimo, iznenada je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon uspeha krajnje desnice na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Ulog je veliki pošto bi smer kojim ide Francuska mogao da bude promenjen ukoliko Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen prvi put osvoji vlast.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading