Nova vlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Procena IFOP-a za emiter TF1 navodi da bi Novi narodni front mogao da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu dok anketa Ipsosa za France TV predviđa 172-215 mesta za levičarski blok.

Koalicija "Zajedno" osvojila je prema anketi IFOP-a između 150 i 180 mandata i donekle je popravila utisak posle prvog kruga mada je izgubila skoro 100 poslanika u odnosu na izbore 2022. godine.

Nacionalno okupljanje je nakon ubedljive pobede u prvom krugu završilo na trećem mestu i sa saveznicima ima između 120 i 150 poslaničkih mesta.

Nijedna grupacija prema trenutnim projekcijama nema većinu.

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje levice

Žordan Bardela, lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), koja je zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, poručio je večeras da su izborni rezultati rezultat "neprirodne alijanse" koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje levice.

On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao "neprirodnu“ i "nečasnu alijansu“ koja je, kako je rekao, "lišila francuski narod“ pobede Nacionalnog okupljanja.

"Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona“, rekao je Bardela.

Žordan bardela

jutjub

 

 

On je podsetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj poslanika.

"To je kamen temeljac sutrašnje pobede“, rekao je Bardela.
Ocenio je i da je predsednik Makron gurnuo zemlju ka „neizvesnosti i nestabilnosti“.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i Bardele nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters.

Melanšon: Makron da prizna poraz, Atal mora da ode

Lider levičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

''Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu'', rekao je Melanšon.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.
Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat ''za koji su nam rekli da je nemoguć''.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading