Izbori u Francuskoj 2024
Foto: AP/Louise Delmotte (STF)

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno  osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.

Izbori u Francuskoj 2024

Thomas Padilla (STR)

 

 

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalonoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mesta.

U Francuskoj je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojima su birači glasali za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta.

Preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja koji je održan 30. juna.

Atal najavio da će danas ponuditi ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će danas ponuditi ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija ''Zajedno'' zauzela drugo mesto u juče održanom drugom krugu parlamentarnih izbora.

 

Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok ''dužnost to zahteva'', prenosi Rojters.

Atal je ocenio da ''ekstremne stranke'', uključujući krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i levičarsku koaliciju Novi narodni front (NFP), neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Melanšon: Makron da prizna poraz, Atal mora da ode

Lider levičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je  da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

''Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu'', rekao je Melanšon.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.
Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat ''za koji su nam rekli da je nemoguć''.

Naveo je da će stranka ''ostati pri svojim rečima'' i da će sprovoditi svoj program.

''Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi'', rekao je on.

U Parizu sukob policije i 500 pristalica ekstremne levice

U Parizu je večeras došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara, nakon što levičarski Novi narodni front vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekao je policijski izvor za Figaro.

Izvor je dodao da su zabeležene dve detonacije improvizovanih eksploziva, a da nije bilo povređenih.

U Marseju, okupljeni demonstranti na protestu protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) uzvikuju ''Svi mrze (Žordana) Bardelu''.

Uprkos zabrani demonstracija, u Reneu se održava protest, gde okupljeni nose ''antifašističke transparente''.

Nakon što su im snage bezbednosti naložile da se raziđu, demonstranti su počeli da uzvikuju ''Svi mrze policiju'', a atmosfera je postala napeta, navodi Figaro.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading