Džo Bajden
Foto: AP/Alex Brandon

Inače, upravo su u maju 2024. SAD izvršile najveću ukupnu kupovinu uranijuma u ​​istoriji (987 miliona dolara). U to vreme, glavni izvoznik uranijuma bila je Kina (323,6 miliona dolara). U tom pogledu, Francuska je zauzela drugo mesto (245,4 miliona dolara), a Rusija treće (209,5 miliona dolara). Povećani otkup treba posmatrati u svetlu činjenice da je pre dva meseca američki predsednik Džo Bajden potpisao Zakon o zabrani niskoobogaćenog uranijuma iz Rusije, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. avgusta, a uvoz će biti ograničen, a potpuni embargo će početi 1. januara 2028.

Ranije, u decembru, SAD, Japan, Francuska, Velika Britanija i Kanada su sklopile sporazum kojim su se obavezale da će uložiti ukupno 4,2 milijarde dolara u tehnologije obogaćivanja uranijuma. Shodno tom sporazumu, Kongres je, na zahtev Bele kuće, izdvojio 2,7 milijardi dolara za razvoj infrastrukture za obogaćivanje uranijuma. Cilj je povećati kapacitet prerade uranijuma u ​​SAD i učiniti nuklearnu energiju nezavisnom od spoljnog snabdevanja sirovinama na duži rok.

Prema ovom zakonu, uvoz uranijuma iz Rusije u SAD smanjiće se za 476 tona, čime će ruski budžet biti uskraćen za milijardu dolara. To je glavni cilj predloga zakona. Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je Rusija prodala Amerikancima uranijuma u ​​vrednosti od više od 1,2 milijarde dolara 2023. godine, što je rekord od 2009. godine.

Amerikanci imaju najviše civilnih nuklearnih reaktora na svetu. U SAD postoje 93 takve elektrane, od kojih se 24 u potpunosti napajaju gorivom iz Rusije. Rusija je najveći snabdevač uranijuma na svetu, a Amerikancima obezbeđuje oko 24 odsto potrebnog uranijuma. Pored toga, Džo Bajden je postavio cilj da američka privreda do 2035. dostigne 100 odsto čiste energije. A nuklearne elektrane sada obezbeđuju više od polovine električne energije bez emisija u SAD.

Dok je zabrana uvoza nafte, gasa i uglja u SAD doneta relativno brzo nakon početka rata u Ukrajini pre dve godine, isti potez u vezi sa uranijumom je trajao duže.

- Život je potvrdio da je ruska ekonomija spremna za sve izazove i da brzo reaguje na nove poteškoće, čak i da iskoristi situaciju. Tako će biti i ovog puta - rekao je Anatolij Antonov, ambasador Rusije u Sjedinjenim Državama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading