zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da mađarski premijer Viktor Orban ne može da posreduje između Rusije i Ukrajine u cilju okončanja 28-mesečnog sukoba, jer je to zadatak koji mogu da preuzmu samo svetske sile poput Kine, Sjedinjenih Država. ili EU.

Orban je posetio Kijev i Moskvu na razgovorima prošle nedelje i sastao se u ponedeljak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, nazvavši svoj neočekivani put u Peking trećom etapom „mirovne misije“.

Dok se svetski lideri spremaju da krenu na samit NATO-a koji počinje u utorak u Vašingtonu, ukrajinski predsednik Zelenski je rekao da samo moćne ekonomije ili zemlje sa oružanim snagama mnogo jačim od ruskih mogu da obavljaju posao posredovanja.

- Ima li mnogo takvih zemalja u svetu? Nema ih. Verujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna država, već cela Evropska unija. To bi zaista mogla da bude posrednička misija - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare održanoj tokom posete susednoj Poljskoj.

Zelenski je rekao i da Orbanovi pregovori sa Putinom, koji su izazvali negodovanje unutar Evropske unije, nisu koordinisani sa Kijevom.

- Čak i ako se Putin sastane sa šefom određene zemlje, to ne znači da želi da okonča rat - rekao je on.

- Kijev ostaje otvoren za predloge drugih zemalja o tome kako postići mir, ali oni treba da budu usklađeni sa vizijom Ukrajine, posebno mirovnim planom od 10 tačaka - dodao je Zelenski.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading