avion
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Kako prenosi Skaj njuz let BA919 sleteo u London Getvik nešto pre 14.25 po lokalnom vremenu zbog „nepovoljnih vremenskih uslova“. Putnici su zatim prevezeni na londonski Hitrou.

U ovom incidentu niko nije povređen, a avion koji se našao usred nevremena nije oštećen.

Britanski meteorolozi saopštili su da je jaka kiša praćena grmljavinom u nedelju pala u mnogim delovima Engleske, uključujući i London. Meteorolozi su zabeležili i česte udare groma tog dana.

 

 

Prema podacima američke naučne i regulatorne agencije NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), komercijalne avione grom pogodi u proseku jednom ili dva puta godišnje. NOAA kaže da su ovi avioni dizajnirani da ih "prežive".

Teri Tozer, penzionisani pilot i pisac, rekao je za Dejli mejl da grom može da poremeti neke instrumente u avionu, ali da udari groma nisu ozbiljan problem jer avion nije prizemljen.

On je dodao da ga je jednom udario grom i da je izgoreo manji deo vertikalnog stabilizatora. Taj avion je posle toga morao da se servisira. Tozer je dodao da komercijalni avion koji prevozi putnike nakon udara groma mora da se pregleda kako bi se utvrdilo da li su kompasi i elektronika pretrpeli bilo kakva oštećenja.

Penzionisani pilot je rekao da putnici ne moraju da brinu o udarima groma i da veliki grad predstavlja veću pretnju po letelicu, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading