NATO
Foto: Alo/Tanjug

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapredjenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Samitu NATO-a prisustvuje i šef srpske diplomatije Marko Đurić.

Uoči samita, Đurić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji, dok istovremeno ostaje čvrsto pri politici vojne neutralnosti i nacionalnim interesima.

Istakao je da će predstavljati našu politiku i razgovarati sa predstavnicima zemalja sa kojima delimo, i sa onima sa kojima manje delimo ili ne delimo stavove o regionalnim i međunarodnim temama.

Tokom NATO samita biće reči i o jačanju odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Kako je najavljeno na marginama samita, američki predsednik Bajden sastaće se sa ukrajinskim liderom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom.

"Vi ste iskreni prijatelj Amerike, to ste pokazali i posetom Arlington nacionalnom groblju. Ovim samitom će se obeležiti 75 godina najveće odbrambene alijanse. Produbićemo transatlantske veze i ojačati zajedničku bezbednost. Unapred se radujemo postizanju istorijskih dostignuća sa liderima 32 zemlje članice", kaže ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

"Zahvaljujem na posvećenosti NATO-u, našim transatlantskim odnosima, a posebno vašem stavu o Ukrajini. Vaše liderstvo je mobilišuće za naše saveznike i za 50 država partnera. Tokom nedelje osiguraćemo da svi saveznici plaćaju ravnopravni doprinos NATO-u, to bi trebalo da bude najmanje 2 odsto BDP-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading