BERLUSKONI I IZ GROBA PRAVI HAOS U ITALIJI! O preimenovanju aerodroma u Milanu bruji zemlja, pokrenuta i peticija!
Foto: Alo/Tanjug

Odluka italijanske vlade da preimenuje glavni aerodrom u Milanu i nazove ga po bivšem premijeru Silviju Berluskoniju izazvala je negodovanje u Italiji.

Peticija koju je pokrenula levičarska grupa Mladih demokrata Lombardije, kojom se od vlasti traži da preispitaju svoju odluku, u ponedeljak je prikupila više od 16.000 potpisa pošto su opozicioni političari osudili vladinu inicijativu.

Berluskoni, kontroverzni bivši lider Italije koji je umro prošle godine, pokazuje se sposobnim da muči svoje neprijatelje čak i iz groba, prenosi 24sedam.rs.

Bura je pokrenuta u petak nakon što je ministar saobraćaja Mateo Salvini najavio tokom konferencije na jugu Italije da je nacionalna uprava za civilno vazduhoplovstvo ENAC odobrila zahtev regiona Lombardije da se aerodrom Malpensa preimenuje u čast Berluskonija.

- Konačna odluka je na ministru infrastrukture i saobraćaja, a ja sam spreman da stavim poslednji potpis, sa ponosom i emocijom. U sećanje na mog prijatelja Silvija, velikog preduzetnika, velikog Milanca i velikog Italijana. Uvek je sa nama - napisao je Salvini na Iksu.

Salvinijeva najava izazvala je reakciju opozicionih partija i grupa koje se protive da se jedan od najvažnijih međunarodnih centara Italije imenuje po tako spornoj ličnosti. Berluskoni je osuđen za poresku prevaru, a tokom godina je bio umešan u brojne pravne kontroverze i seksualne skandale.

- U Italiji smo od imenovanja aerodroma po Falkoneu i Borselinu došli do Berluskonija, od nekoga ko se borio protiv mafije do nekoga ko je godinama sramotio Italiju u svetu - napisao je na Fejsbuku lider iz Pokreta 5 zvezdica u Lombardiji Nikola Di Marko, naglašavajući da je imenovanje aerodroma po Berluskoniju "znak potpunog propadanja italijanskih institucija".

U peticiji Mladih demokrata, pokrenutoj u nedelju, navodi se da aerodrom zaslužuje ime "koje oličava vrednosti poštenja, integriteta i služenja zajednici“, dodajući da "Berluskoni ne odražava te vrednosti, što pokazuju brojne krivične presude tokom godina“.

Berluskoni, koji je preminuo u junu prošle godine u 86. godini predvodio je četiri vlade na čelu svoje partije desnog centra Forza Italia (Napred, Italijo) i bio je jedna od najživopisnijih ličnosti u modernoj Italiji.

Njegove partijske kolege i pristalice pohvalile su ga zbog preduzetničkih veština, harizme i doprinosa italijanskom ekonomskom i političkom pejzažu, dok ga kritičari optužuju da je koristio politiku da bi se obogatio.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading