skakavac
Foto: Alo/Printscreen

Singapur je nedavno odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju kuhinju na međunarodnom nivou.

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tela, prenosi Republika.

Proširenje kulinarskih horizonta

Ova odluka je otvorila vrata za kreativnost u kuhinji, jer insekti poput skakavaca, cvrčaka i crva bogati su proteinima, antioksidansima i mineralima poput gvožđa, cinka, bakra i magnezijuma.

U mnogim delovima sveta, posebno u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Okeaniji, insekti se smatraju delikatesom i sastavnim delom lokalne kuhinje.

Stroga kontrola sigurnosti hrane

Smernice SFA jasno ističu da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno.

Takođe, dobavljači moraju da se pridržavaju stroge kontrole sigurnosti hrane, a potrebno je "dokumentovani dokaz" da insekti uzgajani u prostorijama koje reguliše nadležni organ.

Regulisanje upotrebe insekata

SFA je pokrenula javne konsultacije o regulisanju insekata i proizvoda od insekata 2022. godine, a odobrenje upotrebe za 16 vrsta insekata najavljeno je za april 2023.

Međutim, konačna odluka je odložena, te se očekuje da agencija uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024. godine.

Inspekcija i nadzor proizvoda

Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, pa su smernice SFA razvijene nakon temeljne "naučne inspekcije".

Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a hrana koja nije u skladu sa propisima SFA o bezbednosti neće dobiti dozvolu za prodaju.

Ovaj potez Singapura predstavlja značajan korak ka integraciji insekata u ishranu, otvarajući nove mogućnosti i postavljajući standarde za sigurnu konzumaciju ovih neobičnih, ali hranljivih sastojaka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading