ajkula
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Peščane tigar-ajkule, iako poznate po svojoj relativno neagresivnoj prirodi kao odrasle jedinke, vode pravi "kanibalistički rat" kao bebe, boreći se za preživljavanje u materici.

Ovaj fenomen poznat je kao "intrauterini kanibalizam" i predstavlja borbu za opstanak među braćom i sestrama, gde samo najjači preživi.

Kustos u akvarijumu na Long Ajlendu u Njujorku, Lizet Vebster, ističe da je ovo surova borba za preživljavanje najsposobnijih embriona, gde najveći i najnapredniji često ubija i konzumira svoju braću i sestre, prenosi Republika.

Peščane tigar-ajkule su poznate po svom jedinstvenom reproduktivnom procesu, koji podrazumeva da imaju dve materice, u svakoj od kojih se nalazi između 16 i 23 oplođenih jaja.

Međutim, ubrzo nakon razvoja zuba, najveći i najnapredniji embrion preuzima surovu ulogu eliminacije svoje braće i sestara kako bi osigurao svoje preživljavanje.

Opasnost po populaciju peščanih tigar-ajkula

Peščane tigar-ajkule se suočavaju sa ozbiljnim pretnjama po svoju populaciju.

Industrijski razvoj, prekomeran ribolov i klimatske promene doveli su do smanjenja populacije za više od 80 odsto u proteklih 74 godine.

Prema zvaničnim podacima, mediteranska populacija ove vrste ajkula je lokalno možda izumrla, a globalno se beleži značajan pad broja jedinki.

Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov, pogotovo s obzirom na činjenicu da peščane tigar-ajkule imaju jednu od najnižih stopa reprodukcije među svim vrstama ajkula, rađajući potomstvo samo na svake dve godine.

Peščane tigar-ajkule, iako poznate po svojoj neagresivnosti prema ljudima, suočavaju se sa ozbiljnim pretnjama po svoje opstajanje.

Njihov jedinstveni reproduktivni proces, koji uključuje "kanibalistički rat" još u materici, dodatno naglašava izazove sa kojima se ova vrsta suočava u savremenom ekosistemu.

Naučnici ističu hitnu potrebu za zaštitom ove vrste i njenog staništa kako bi se sprečilo dalje opadanje populacije peščanih tigar-ajkula.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading