Marin le Pen
Foto: Alo/AP Photo/ Louise Delmotte (STF)


Pariško tužilaštvo je nedavno otvorilo istragu o finansiranju kampanje Marin Le Pen za predsedničke izbore 2022. godine. Istraga je pokrenuta zbog sumnje u proneveru, falsifikovanje, prevaru i sporno prihvatanje kredita. Le Penova je, u svom trećem pokušaju da postane predsednica, osvojila 41 odsto glasova u drugom krugu, izgubivši od sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona.

Nacionalni komitet za istragu troškova kampanje (CNCCFP) upozorio je pariško tužilaštvo na nepravilnosti u Le Penovoj kampanji, što je dovelo do otvaranja istrage. Odbijanje refundacije novca za plakate postavljene na autobuse samo je jedna od nepravilnosti koje su primećene u toku kampanje.

- Veoma sam iznenađen jer su nam troškovi kampanje odobreni u decembru 2022. i refundirani u februaru 2023. Ne znamo o čemu se radi. Da je istraga otvorena, kao i svi ostali, saznali smo jutros na televiziji - rekao je za AFP neimenovani zvaničnik Nacionalnog skupa stranaka.


Le Penova je uložila blizu 11,5 miliona evra u svoju kampanju, ali se suočila sa problemima prilikom refundacije troškova, što je dodatno otežalo situaciju.

Problemi i optužbe za proneveru javnih sredstava

Ovo nije prvi put da se Le Penova suočava sa sličnim problemima - tokom predsedničke kampanje 2017. godine takođe su primećene nepravilnosti, a sada se suočava i sa optužbama za proneveru javnih sredstava. Suđenje Le Pen i još 24 osobe trebalo bi da počne u septembru, a postoji mogućnost da joj bude zabranjeno kandidovanje na izborima u narednih pet godina.

Pored toga, Le Penova se suočava sa optužbama za navodnu zloupotrebu evropskih fondova, što bi moglo rezultirati novčanom kaznom i do 10 godina zatvora. Takođe, postoji mogućnost da joj bude zabranjeno kandidovanje na narednim predsedničkim izborima 2027. godine.

(Indeks)

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mijodrag Stancic

09.07.2024 22:23

E to je demokratija kao što pokušavaju da smeste Trampu..