Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug


Nedavni put indijskog premijera Narendre Modija u Moskvu izazvao je čuđenje i izazvao spekulacije o značaju posete. Ovo predstavlja Modijev prvi veći inostrani put nakon njegovog teško izborenog trećeg mandata na funkciji, i to je odstupanje od njegovih prethodnih poseta susednim zemljama poput Nepala i Butana. Izbor Moskve kao destinacije posete se vidi kao strateški potez u svetlu zabrinutosti Indije zbog rastuće usklađenosti Rusije sa Kinom. Cilj Modija je da proceni stepen ove potencijalne pretnje i da potvrdi važnost odnosa Indije i Rusije.

Pozadina konflikta u Ukrajini i sve veća izolacija Rusije na međunarodnoj sceni naveli su Indiju da pažljivo prati razvijajuće dinamike između Rusije i Kine. Sa širenjem uticaja Kine u Aziji, Indija je oprezna u vezi sa Rusijom koja postaje mlađi partner Kini. Iz tog razloga, Indija teži da održi svoje sopstvene strateške veze sa Rusijom kako bi izbalansirala Kinine hegemonističke težnje u regionu.

Kompleksna mreža trgovinskih odnosa i partnerskih odnosa u energetici između Rusije, Indije i Kine dodaje još jedan sloj kompleksnosti geopolitičkom pejzažu. Dok Indija ceni svoje trgovinske veze sa Rusijom, ona je zabrinuta zbog rastuće trgovine Rusije sa Pakistanom i prelaska na transakcije u nacionalnim valutama, posebno u okviru isključenja ruskih banaka iz sistema SWIFT.

Potencijalno potpisivanje dugoročnog sporazuma o snabdevanju indijskog nuklearnog goriva od strane Rusije označava produbljivanje nuklearne saradnje između ove dve zemlje. Dodatno, učešće Rusije u proširenju nuklearne elektrane Kudankulam naglašava značaj njihove saradnje u sektoru nuklearne energije.

Naglasak Modija na dijalogu i izgradnji mira u njegovim razgovorima sa Putinom odražava posvećenost Indije mirnom rešavanju sukoba. Nadalje, Putinovi lični napori da ugosti Modija u intimnom okruženju i prikaže njihov blizak odnos ističu važnost bilateralnih odnosa.

Vreme Modijevog poseta, koja se poklapa sa NATO samitom u Vašingtonu, služi kao podsećanje na dugotrajnu stabilnost dugotrajnih odnosa između Indije i Rusije. Takođe, šalje poruku Zapadu da pokušaji izolacije Rusije nisu u potpunosti uspeli.

Prijavljeno postignuti sporazum između Modija i Putina u vezi sa repatrijacijom indijskih građana koji su bili prevareni da učestvuju u sukobu u Ukrajini pokazuje dubinu njihovih razgovora i spremnost da se adresiraju osetljiva pitanja.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading